De Hobby Barista: Over mij

Hoi, ik ben Remco en ik ben dol op koffie. De titel van mijn site verraadt dat natuurlijk al. De afgelopen jaren heb ik flink wat tijd besteed aan het uitpluizen  wat er voor nodig is om zelf heerlijke espresso te zetten. En hoe melk opschuimen tot fluweelzacht en romig microfoam werkt. Ik zal mezelf geen expert noemen, zoals alleen de echte (top)barista’s dat kunnen. Maar ik kan je wel vertellen hoe je ‘damn good coffee’ in huis kunt halen. 

Waar begon het Barista avontuur voor mij?

Mijn barista-avontuur begon in een studentenwoning in de Bijlmer; ik hield van een lekkere cappuccino en wilde dat wel eens zelf gaan maken. Het ouderwetse opkloppen van melk in een pannetje (met al die ranzige vellen) zag ik niet zitten. Dus ik begon met een percolator en een elektrische melkschuimer. De percolator gaf mij niet echt de smaak die ik zocht, gelukkig kocht mijn huisgenoot destijds een Nespresso machine. En daarmee had ik een prima basis voor mijn “perfecte” cappuccino. Na aardig wat oefenen werd ik best tevreden over de smaak, en er begon zelfs enige latte art in mijn koffiekopjes te vormen.

Toen een vakantie naar Italië, Sardinië om precies te zijn. Daar maakte ik op een terras kennis met wat een echte cappuccino is; oh mijn god wat was dit romig en zalig! Op die plek besloot ik; ik ga dit thuis ook voor elkaar krijgen. En ik stop niet voordat ik thuis die perfecte, romige cappuccino kan zetten. En zo begon ik rustig aan mijn transformatie, en nu hopelijk jij ook. 

Mijn eerste stappen richting Barista skills

Ik wist het eerste dat ik nodig had: een espressomachine met een goede stoompijp. Liefst niet te duur, want als het duizenden euro’s zou gaan kosten was ik er niet aan begonnen. Mijn zoektocht begon, zoals altijd, op Youtube en sites als Bol.com en Coolblue. Al gauw kwam ik erachter dat het niet duur hoefde te zijn, zo kwam ik op een kanaal van een student die Latte Art maakte. Hij deed dit met een, volgens hem, goedkope espressomachine; De Delonghi EC157(klik hier voor de link). Een goedkoop apparaat met veel potentie. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat er wat aanpassingen nodig waren en dat je dan heerlijke espresso kon zetten. Zie hier een voorbeeld van het espressoshot dat ik na enkele weken met de EC157 zette:

De aanpassingen die hiervoor nodig waren zijn; het aanpassen van de filterdrager en het vervangen van de stoompijp. De filterdrager heb ik, zoals je ziet, “naakt” gemaakt. Een naaktfilter is een filterhouder zonder uitloop. Dus je ziet letterlijk hoe de koffie door het filterbakje komt. Daarover in een latere post meer. In deze video gebruik ik naast de Delonghi EC157 de koffiemolen Sage Smart Grinder Pro (klik hier voor de link).

Afijn, de resultaten met dit apparaat waren echt top en ik schonk dus binnen enkele weken na mijn vakantie in Sardinië al heerlijke espresso’s, cappuccino’s en café Lattes. Zo snel kan het dus gaan, en dat met een machine van rond de 100 euro! Daarnaast had ik natuurlijk een koffiemolen nodig. De eerste koffiemolen die ik gebruikte was de Hario Skerton Plus (klik hier voor de link), een goede handmatige koffiemolen. Omdat ik daarmee heerlijke koffie kon zetten, zette ik al heel snel de stap richting een elektrische koffiemolen. Die zie je in deze video: de Sage Smart Grinder Pro (klik hier voor de link). 

Voordat ik bovenstaand shot kon zetten, heb ik urenlang speurwerk gedaan naar de juiste instellingen etc. Ik hoop jou die tijd te besparen door zoveel mogelijk informatie te geven op deze site!

Wat doe ik wanneer ik niet met koffie bezig ben?

De Barista uithangen is niet mijn enige hobby, hoewel ik er nooit op uitgekeken zal raken heeft de wereld teveel leuks te bieden. Dus we gaan nu even off-topic. Zo hou ik me graag bezig met gitaar spelen. Het leren van gitaar spelen is in het begin vrij lastig, waardoor veel mensen afhaken. Maar wat ze zeggen is waar; de goede dingen in het leven komen niet vanzelf. Het is genieten wanneer je voor het eerst, al hakkelend, je eerste nummer speelt. Ik ben ontzettend blij dat ik het heb doorgezet, want ik kan in geen enkele hobby zoveel kwijt als in gitaarspelen. Veel van mijn fysieke energie gaat naar een andere hobby: calisthenics. Ik kan, op een handstand na, nog niks interessants maar het voelt goed en gezond 😉

Ook ben ik veel bezig met ecologisch verantwoord leven, ik ga binnenkort met mijn vriendin in een Tiny House wonen (waar uiteraard gewoon plek wordt gemaakt voor mijn koffiespullen!). Het plan is om daar ooit een site over te maken, om die ervaringen te delen.

Beste Barista Tools
De 5 Beste Koffiemolens voor Thuis
Beste Melkkan Latte Art
Top 5 melkkannen voor Latte Art
Espresso Bereiden
De Beste Espressomachines voor Thuis
Logo de Hobby Barista
Translate Here»
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
YouTube
Instagram