Op deze pagina leer ik je hoe jij kan beginnen met het schenken van Latte Art.  Als je op internet kijkt zul je veel video’s zien van professionele Barista’s die dagelijks honderden koppen koffie inschenken, en daarmee hun kunst geperfectioneerd hebben. Dat kan een scheve verwachting creëren, ik ben als thuisbarista ook nog volop aan het leren, en nog lang niet op het niveau dat ik wil behalen. Maar ik kan wel mijn enthousiasme met jou delen, en je helpen om de basis onder de knie te krijgen. Ik leg het je in tekst uit, maar je kunt ook mijn video Tutorials kijken. Van daaruit kun je mooi verder gaan werken, veel plezier! 

Latte Art Schenken: Schilderen op Espresso

Ik zie Latte Art, letterlijk als een kunstvorm binnen de koffie scene. Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder: “Coffee in Denial”. Dit zie ik toch wel als een hedendaagse Rembrandt.. Oke, even serieus. Het helpt mij om Latte Art te zien als schilderen met melk, op een doek van espresso. Mooie Latte Art bestaat uit een egaal bruin canvas van espresso, en een strak, wit figuur van melk. Deze twee factoren leiden tot een figuur met een sterk contrast tussen de koffie en de melk. Daardoor springt het figuur dat je hebt geschonken er mooi uit. 

Latte Art Schenken
Latte Art als kunstvorm: 'Coffee in Denial'

Latte Art Schenken: Wat heb je nodig?

Espresso

Een goede espresso is de basis van mooie Latte Art. Zoals eerder gezegd wordt dit je canvas waar je op gaat schilderen. Het helpt wanneer de textuur van je espresso mooi egaal is, zonder bubbels erin en met een mooi laagje crema (liefst niet té dik). In mijn tweede Barista Les leer ik je hoe je de perfecte espresso zet. Klik hier voor deze les als je deze nog niet hebt gelezen!

Melk met de juiste textuur

Voor Latte Art heb je goed opgeschuimd melk nodig, met ‘Microfoam’. In mijn eerste Barista Les leg ik je uit hoe je je melk kunt opschuimen. Klik hier voor het artikel als je deze nog niet hebt gelezen. De juiste textuur van de melk is essentieel voor een mooi (melk)figuur. Is je melk te dik? Dan krijg je een erg wollig figuur, of één groot blob schuim waar je eigenlijk een zwaan in gedachten had. Is je melk te dun? Dan is het erg lastig om dikke lijnen te schenken, en je figuur zal dan uitlopen. Denk aan een geschminkt gezicht na een huil- of regenbui.. dat blijft toch een van de meest trieste aanzichten. Plus, de smaak van té dunne melk is stukken minder dan de romige, zoete smaak van microfoam.

Melkkan

Om de melk in de espresso te schenken heb je een melkkan nodig. In principe kan je met elke RVS melkkan Latte Art schenken. Wel verschilt het per melkkan hoe scherp of rond je lijnen zijn, en hoe fijn deze opschuimt en schenkt. Klik hier voor mijn top 5 melkkannen voor Latte Art.

Koffiekopje

Ook hierbij geldt dat je in principe in elk glas of koffiekopje Latte Art zou kunnen schenken. Maar de vorm van het koffiekopje heeft veel invloed op hoe gemakkelijk dit is. Hierbij is vooral de verhouding tussen hoogte en breedte belangrijk. Een longdrink glas is werkelijk het meest verschrikkelijk voor Latte Art. De koffiekopjes van Loveramics zijn bijvoorbeeld een stuk beter voor Latte Art (deze zijn gebruikt op Latte Art WK’s). Klik hier voor vergelijkbare kopjes.

Latte Art Schenken: Stap 1. Mixen Melk en Espresso

Nu je weet wat je nodig hebt, kunnen we gaan beginnen! We starten met het mengen van de espresso en de melk. Dit doen we, zodat de koffie en melk een vergelijkbare substantie krijgen, dit helpt de melk zichtbaar te krijgen. Ook zorg je er hierdoor voor dat de koffie hoger in je kopje komt te liggen, waarom dit belangrijk is komen we zo bij. Begin met het schuin houden van je koffiekopje, zodat we de melk in het diepste gedeelte kunnen laten zakken. Bij deze eerste stap wil je niet dat er melk aan het oppervlak verschijnt, maar juist dat deze verdwijnt onder de cremalaag. Dit zorgt voor een mooi, egaal bruin canvas om op te schilderen. Dit doe je door van iets hogeraf te schenken, zodat de melk onder de espresso duikt. Denk aan een schoonspringer, die zo min mogelijk wil spetteren. Het helpt om tijdens het mixen de melk een beetje te cirkelen in de espresso. Dat mengt wat makkelijker. Dan, wanneer je kopje ongeveer halfvol is, of de koffie tot aan de rand komt stop je met schenken. Klaar is stap 1. Als je dit goed hebt gedaan, heb je een mooi egaal bruin canvas. Zie je een beetje beige? Dat is niet erg. Zie je veel wit? Dan is er toch teveel melk aan het oppervlak gekomen. Tip: wanneer er melk aan het oppervlak verschijnt tijdens stap 1, schenk er dan rustig overheen. Zodat je de melk een kopje onder duwt, moet je dan ‘s kijken hoe snel de melk weer onder duikt 😉

Latte Art Schenken: Stap 2. Schilderen (melk zichtbaar krijgen)

Na stap 1, is het tijd om te gaan schilderen. Ook aan het begin van stap 2, houd je het koffiekopje schuin. Dit helpt namelijk om de schenktuit zo dicht mogelijk op de koffie te krijgen. Hoe dichter op de koffie, hoe makkelijker je de melk er “op kan leggen”. Als er nog geen melk zichtbaar wordt, heb je waarschijnlijk je schenktuit nog niet dicht genoeg op de koffie. Positioneer je schenktuit iets voor of in het midden van de koffie. Als het goed is, begint er wit aan het oppervlak te verschijnen. Terwijl je schenkt, draai je je koffiekopje langzaam recht, zodat deze niet overloopt. In het begin is het veel tegelijk, dus als dit misgaat; geen paniek. Dit gebeurt ons allemaal wel eens 😉 Als je je schenktuit op dezelfde plek houdt, zal de melk zich rond de schenktuit gaan vormen, tot een appeltje. Blijf schenken en je kopje tilten, totdat deze vol is. Is er een mooi appeltje te zien op je koffie? Gefeliciteerd, het is je gelukt! 

Latte Art Schenken: Video Tutorials

In onderstaande tutorials laat ik je elke stap nog eens zien. Ook kun je vanuit het appeltje verder gaan werken naar het Hartje en de Rosetta. Korte tip: zet de afspeelsnelheid op 1.25, dan val je niet in slaap 😉 Zoals je ziet ben ik ook nog volop aan het leren, ik hoop dat je er wat aan hebt, veel kijkplezier!

Latte Art Schenken: Tips & Tricks

Oefen met water + afwasmiddel, en gebruikte koffie

Meng een beetje gebruikte koffie met water of melk, en gebruik dit als “espresso”. Schuim dan water met afwasmiddel op om te gebruiken als “melk”. Zo kun je oefenen zonder koffie en melk te verspillen.

Film jezelf 

Probeer je pogingen te filmen, zo kun je gemakkelijk zien wat er goed, en wat er fout gaat. Zo voorkom je dat je 100 keer dezelfde fout blijft maken. Dit scheelt heel veel tijd en frustratie (het moet wel leuk blijven!)

Oefen het schenken met water

Giet een beetje water in je melkkan, en doe alsof je Latte Art gaat schenken in je kopje. Zo kun je oefenen met de bewegingen, zonder een bende te maken. Experimenteer met langzaam schenken, hoog schenken, hard schenken en laag schenken. Daarnaast kun je zo goed oefenen met het bijdraaien van je kopje.

Probeer verschillende manier van vasthouden

Probeer jouw favoriete manier van het vasthouden van je melkkan en kopje te oefenen. Dit verschilt per persoon en misschien wel per melkkan. Kijk wat voor jou het meest comfortabel voelt.

Gebruik in het begin een groter kopje

Hiermee gun je jezelf wat meer tijd om te oefenen. Het lijkt net autorijden; schakelen, gas geven en kijken tegelijk. Dat ging ook niet in een keer goed (tenminste niet bij mij.. maar dat kan aan mij liggen). Hoe meer rust je ervaart, hoe prettiger het is en makkelijker het wordt.

Kijk mijn video hieronder voor nog meer tips:

Top 5 Melkkannen voor Latte Art
Melk Opschuimen
Barista Les 1: Leer Melk Opschuimen voor latte Art
Espresso Bereiden
Barista Les 2: Perfecte Espresso Bereiden
Beste Espressomachine
De Beste Espressomachines voor thuis
De Beste Koffiemolens voor thuis
Translate Here»
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
YouTube
Instagram