Op deze pagina zie je een overzicht van de beste tampers en koffieverdelers. Bekijk hier direct de nr. 1 keuze per categorie:
Je hebt een mooie espressomachine, en een topper van een koffiemolen. Nu komt lekkere espresso vanzelf, wat kan er nu nog fout gaan denk je? Nou, een heleboel! Wanneer je de koffie hebt gemalen en het in je filterbakje zit, is het namelijk tijd om de koffie te verdelen en aan te stampen. In dit artikel leg ik je uit waarom het belangrijk is om deze stappen goed te doorlopen, en wat je hiervoor nodig hebt. Ik zal hierbij ingaan op verschillende manieren om je koffie te verdelen, en geef je een overzicht van de beste tampers & koffieverdelers!
Verdelen van de koffie
Wanneer je de koffie hebt gemalen is het zaak dat je deze goed verdeelt over het filterbakje, voor een gelijkmatige extractie. Verdeel je de koffie niet goed genoeg, dan zal het water niet gelijkmatig door de koffie lopen. Daardoor zullen er plekken zijn in het koffiedik die meer of minder zijn “aangeraakt” door het water. Op sommige plekken zal het daardoor verbrand zijn, wat leidt tot een bittere smaak. En op andere plekken zal het te weinig worden aangesproken, wat leidt tot een zure smaak. Deze combi leidt doorgaans tot een espresso die uit balans is, en in sommige gevallen een regelrecht smerige espesso. Dat is natuurlijk zonde van de koffie, je tijd en je geld. Hoe gaat het koffie verdelen in zijn werk? Daar zijn veel manieren voor, waarvan ik er op deze pagina 3 toelicht:
Manier 1: De vingerstrijk-methode
Hierbij gebruik je je wijsvinger om de hoop koffie in een rondje, of alle kanten op te strijken zodat er in elke hoek (bij gebrek aan betere woorden) van de filterdager evenveel koffie zit. Zorg ervoor dat je geen kleine gaatjes over houdt, want dit leidt tot channeling (kanalen in de koffie waar het water te makkelijk doorheen gaat). Je kunt met een beetje oefening erg nauwkeurig de koffie verdelen, zelfs zo dat deze bijna waterpas lijkt.
Manier 2: Tikken met je handpalm
Koffie verdelen door met je handpalm tegen de zijkant van de filterdrager aan te tikken. Doe dit aan meerdere kanten zodat je uiteindelijk een enigszins platte verdeling krijgt. Deze methode is minder nauwkeurig dan met je vinger (lukt minder goed om de koffie plat te krijgen).
Manier 3: Het gebruiken van een koffieverdeler, ook wel distributie tool genoemd.
Ik gebruikte het liefst manier 1, tot ik de koffieverdeler ontdekte. De koffieverdeler is een handige tool die zijn naam eer aan doet: hij (of zij) verdeelt de koffie perfect over de filterdrager door middel van een draaimechaniek. Je zet de koffieverdeler op de gemalen koffie, en draait deze enkele keren met de klok mee. Als je deze goed afstelt krijg je een perfect resultaat, dat je keer op keer kunt herhalen. Met de vingers/handpalm kun je dit (op zeer geoefende barista’s na) niet voor elkaar krijgen. Het is daarom een ontzettend handige tool, die je echt kan helpen je espresso’s naar een hoger niveau te tillen. Omdat je tijdens het instellen van je koffie, de variabele verdeling constant kan houden. Een ander voordeel is dat deze ook de functie van de tamper kan overnemen. Wanneer je de verdeler diep genoeg afstelt, draait deze de koffie rond, maar ook stampt deze het ietwat aan. Veel mensen gebruiken eerst de koffieverdeler en stampen het dan aan met een tamper. Ik ben hiermee gestopt, omdat ik met de koffieverdeler iedere keer hetzelfde resultaat behaal. Hier een overzicht van een paar toppers:
Beste Koffieverdelers
De Barista Essentials is een koffieverdeler die gebaseerd is op de ONA OCD distributietool. Hij wordt uitgevoerd in RVS en maakt gebruik van drie hellingen op het verdelingsvlak, die de koffie perfect verdelen over je filterdrager. Hij is gemakkelijk in diepte af te stellen, door de bovenzijde los te draaien. Hiermee heb je de mogelijkheid om meerdere doseringen op deze manier te bewerken. Ook kun je de koffieverdeler zo diep afstellen dat deze de functie van de tamper overneemt. Met zijn halve kilo aan gewicht voelt de koffieverdeler erg degelijk aan, en ligt deze prettig in de hand. Al met al een heel mooi product voor een aantrekkelijke prijs, zeker gezien de vergelijkbare resultaten met de OCD tool die het drievoudige waard is.
Motta is een zeer bekend en betrouwbaar merk, en ook deze koffieverdeler is daarmee van hoge kwaliteit en doet wat het moet doen. Hij is fraai vormgegeven en wordt uitgevoerd in RVS. Ook deze verdeler maakt gebruik van het drievlakkige verdeelsysteem. Het nadeel van deze verdeler is dat hij niet in diepte is af te stellen. Je kunt deze dus niet gemakkelijk aanpassen op verschillende doseringen of diep genoeg instellen zodat deze de functie van een tamper overneemt. Ben je echter een fan van het zelf aanstampen van je koffie? Dan is dit een heel goede optie om je koffie voor het aanstampen perfect te verdelen.
Interesse in de Motta Coffee Leveler Tool? Klik dan hier voor de prijs en reviews op bol.com!
Deze koffieverdeler is net als de Barista Essentials gebaseerd op de ONA OCD. Het is een vergelijkbaar model, met drie hellingen op het verdelingsvlak. Het verschil met de Barista Essentials is dat deze wordt uitgevoerd met “geribbeld” profiel op beide draaischijven waardoor deze net fijner werkt en degelijker aanvoelt. Vanwege die reden heeft deze mijn voorkeur boven de Essentials (dit is tevens degene die ik gebruik).
Interesse in de Koffie verdeler van Amazon? Klik dan hier voor de prijs en reviews!
Deze koffieverdeler van Pullman kan je beschouwen als een collecter’s item, een echte eye-catcher vanwege zijn eikenhouten look. Deze koffieverdeler wordt ook uitgevoerd in RVS, en maakt gebruik van een enkele helling in het verdelingsvlak. De Pullman distributietool is gemakkelijk in hoogte verstelbaar en zorgt ervoor dat de koffie waterpas verdeeld wordt. Vanwege zijn gewicht en de houtenafwerking is de Pullman erg prettig te gebruiken. Heb je wat geld over? Dan is dit dé koffieverdeler om in huis te halen!
Interesse in de Pullman Distributie Tool? Klik dan hier voor de prijs en reviews op kookpunt.nl!
Koffie aanstampen
Nu je weet hoe je de koffie het best kunt verdelen is het tijd voor het aanstampen van de koffie. Doe je dit helemaal niet dan zal het water te makkelijk door de koffie heen lopen, waardoor je waterige koffie zult krijgen. Doe je dit niet gelijkmatig/scheef, dan leidt dit tot een onevenwichtige extractie, en daarmee tot een espresso die uit balans is. Dus, om de juiste druk (zo ongeveer 9 bar) te bereiken moet je de koffie goed aanstampen. Misschien ben je, net als ik, overtuigd van de dubbele functie van de koffieverdeler. Dan heb je natuurlijk maar 1 tool nodig. Wil je echter zelf je koffie aanstampen, dan heb je een tamper nodig. Deze komen in verschillende vormen, kleuren en maten. Bij deze een aantal voorbeelden:
Beste Tampers (Klassiek)
De Motta Tamper is een klassieker, en wordt door vele thuisbarista’s al jarenlang met plezier gebruikt. Ik heb deze zelf ook gebruikt voor de aanschaf van de koffieverdeler, en ik was er erg tevreden mee. Hij ligt lekker in de hand, heeft een vrij zwaar gewicht waardoor deze kwalitatief erg goed aanvoelt. Je kunt het handvat gemakkelijk losdraaien, waardoor je deze kunt vervangen wanneer nodig, of wanneer je wilt variëren met de verschillende kleuren die Motta aanbiedt. De Motta Tamper is verkrijgbaar in verschillende maten en doet wat hij moet doen. Een aanrader voor de beginnende barista.
Interesse in de Motta Tamper?
Klik hier voor de prijs en reviews op bol.com!
De Cafelat is een klassieke tamper, met een prettige twist. Hij wordt uitgevoerd in hoogwaardig RVS en is voorzien van een rubberen handgreep met randjes, wat maakt dat deze erg prettig vasthoudt en in gebruik is. Verder is de tamper vergelijkbaar met de Motta Tamper, de rubberen handgreep geeft deze echter net iets extra’s!
Interesse in de Cafelat Royal Tamper? Bekijk dan hier de prijs en reviews op kookpunt.nl!
De Pullman Big Step Tamper is de duurste tamper van deze hele lijst. Hij ziet er zeer fraai uit en is net iets breder dan de andere modellen, waardoor deze perfect aansluit. Daarmee bestrijkt de tamper 98 procent van het koffievlak, waardoor er zoveel mogelijk uit de koffie wordt gehaald en minder wordt verspild. Deze tamper is met zijn 250 a 300 gram relatief licht, waardoor je meer op gevoel kunt werken dan met andere tampers. Het oog voor detail van Pullman is met deze tamper niet te missen, maar daar betaal je dan ook zeker voor. Deze tamper is een aanrader voor de geavanceerde of zeer fanatieke hobby Barista. Beter dan dit wordt het niet
Interesse in de Pullman Big Step Tamper? Klik dan hier voor de prijs en reviews op kookpunt.nl!
De Junor Tamper is een uitzondering in deze lijst, het is in principe een klassieke tamper met een alternatieve vormgeving. Deze bestaat namelijk in zijn geheel uit RVS, en maakt dus geen gebruik van een massief handvat van ander materiaal. Hij ziet er mooi uit, zeker met het latte art patroon op de bovenkant. Vanwege zijn vorm ligt deze echter minder lekker in de hand. Het voordeel van deze tamper is dat de prijs aantrekkelijk is, deze is namelijk een stuk goedkoper dan de overige modellen.
Interesse in de Junor Tamper? Bekijk dan hier de prijs en reviews op bol.com!
Beste Tamper (Palmtampers)
Palmtampers werken in principe hetzelfde als de klassieke tamper, het verschil zit ‘m echter in de vormgeving en de bruikbaarheid. Waar je bij de klassieke tamper gebruik maakt van je vingers, gebruik je bij een palmtamper je gehele hand/handpalm om de tamper aan te drukken. Daarnaast is het bij een palmtamper makkelijker te zien of je recht aanstampt of niet. Je hebt recht aangestampt wanneer de rand van de palmtamper plat op het filterdrager ligt. Dit geeft iets meer controle in vergelijking met de klassieke tamper. Welke het best bij je past hangt vooral af van wat je prettiger vindt aanvoelen. Veel palmtampers zijn in hoogte verstelbaar, een voorbeeld:
De Scarlett Espresso Grande Flat is een palmtamper die in hoogte verstelbaar is. Daarnaast is het drukvlak uitgevoerd met kleine richels, wat leidt tot een betere extractie (koffiedik wordt hierdoor beter bevochtigd).
Interesse in de Scarlett Espresso Grande Flat?
Bekijk hier de prijs en reviews op bol.com!
Bekijk hier de prijs en reviews op Amazon!
De Palmtamper van Motta is vergelijkbaar met die van Scarlett Espresso, het verschil zit ‘m in het drukvlak. Deze bevat geen ribbels en levert daarmee een glad koffie-oppervlak op. De kwaliteit en gebruiksvriendeilijkheid zijn, zoals altijd bij Motta, erg hoog.
Interesse in de Motta Lightning? Bekijk dan hier de prijs op bol.com!
Beste Tamper (Drukgereguleerd)
De drukgereguleerde tampers beschikken over een veer, die indrukt wanneer een bepaalde druk/gewicht op de tamper wordt geplaatst. Dit leidt tot steeds dezelfde hoeveelheid druk waarmee de koffie wordt aangedrukt, dit vertaalt zich naar meer consistentie en gemakkelijker herhaalbare resultaten.
Deze drukgereguleerde tamper van ECM is gemaakt van aluminium en RVS en weegt 450 gram. HIj ligt zeer goed in de hand en heeft een strak design. Deze tamper reguleert de druk, door het handvat naar beneden te laten drukken bij een druk van 20 kg. Dit zorgt ervoor dat je iedere keer met dezelfde hoeveelheid druk je koffie aanstampt. Het enige waar jij op hoeft te letten is dat je de tamper recht aandrukt, en stopt met drukken wanneer het handvat het druk oppervlak aanraakt. Erg fijn om mee te werken en vergroot de nauwkeurigheid ten opzichte van een klassieke tamper.
Interesse in de ECM drukgereguleerde tamper?
De Scarlett Espresso is de goedkopere versie van de ECM tamper, waarbij het verschil vooral zit in het design en de hoeveelheid druk waarop wordt ingezet. Deze tamper is namelijk ingesteld op een druk van 15 kg. Hij werkt hetzelfde; wanneer de onderkant van het handvat het drukvlak aanraakt zit je op een druk van 15 kg. Het handvat komt in twee varianten: geanodiseerd aluminium of hout.
Interesse in de Scarlett Espresso Perfetto?
Dit was het overzicht van de, in mijn ogen, beste tampers & koffieverdelers. Mocht je er nog niet helemaal over uit zijn wat het beste bij je past, dan helpen onderstaande vragen je misschien:
Veelgestelde Vragen
Is een tamper echt nodig voor espresso?
Hier kan ik kort over zijn: jazeker! Je kunt de koffie niet met de hand aanstampen, en niet aanstampen is geen optie omdat het water dan té makkelijk door de koffie kan lopen. Misschien denk je; dan maal ik de koffie nóg fijner! Helaas is dat ook geen optie, omdat je dan alsnog zwakke plekken in je koffiedik zult houden; het resultaat is een onevenwichtige extractie met een smerige espresso als resultaat. Daarbij komt dat ook het aanstampen van de koffie een prettige handeling is om te doen. Veel (hobby) barista’s houden van elke stap in het maken van espresso!
Welke maat tamper?
De maat tamper die je gebruikt hangt af van de filterdrager van je espressomachine. Doorgaans is deze 54 of 58 mm, er bestaan echter ook espressomachines met kleinere filterdragers. Kijk dus goed in je handleiding of op internet welke maat past bij jouw espressomachine. Voor de meer (semi) professionele machines kom je al gauw op 58 mm, daarom zijn in deze maat ook de meeste opties beschikbaar qua tamper.
Koffie verdelen: handmatig of met tool?
Ga bij jezelf na wat je het prettigst vind; wil je graag de koffie voelen met je hand en zo leren “intuïtief” en ambachtelijk de koffie te verdelen met het risico dat je minder consistent bent? Of ga je liever voor de consistente en repetitieve resultaten die je kunt behalen met een koffieverdeler? Ikzelf zou het laatste zeker aanraden, je kunt natuurlijk ook een koffieverdeler aanschaffen en deze af en toe laten liggen.
Welk soort tamper is het best?
Dat is moeilijk te zeggen, het belangrijkste is dat de tamper goed past in je filterdrager/bakje. Wanneer de tamper te klein is, houd je een rand koffie over die niet wordt aangestampt en dit heeft een negatief effect op je extractie. De ene barista zweert bij een palmtamper, de ander blijft liever bij de klassieke. Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Met genoeg oefening kun je met elk soort tamper goede resultaten behalen. Ga echter nooit voor een plastic tamper (die vaak bij de espressomachines worden geleverd), deze zijn echt waardeloos. Een goede tamper is de investering meer dan waard!