Author picture

Geschreven door: de Hobby Barista
- Laatste update: 2 dec. 2022

Ben je op zoek naar een koffiemolen voor thuis, die gegarandeerd fijn genoeg maalt voor espresso? Dan zit je hier goed, hieronder zie je namelijk direct de beste koffiemolens voor thuis-barista’s. Behoefte aan meer informatie? Lees dan hieronder verder!

Beste Koffiemolen
Beste Koffiemolen onder 50 euro: Hario Skerton Plus
4.4 uit 1800+ reviews
4.2/5
Beste Koffiemolen
Beste Koffiemolen onder 200 euro: Sage Dose Control Pro
4.0 uit 548 reviews
4/5
Beste Koffiemolen
Beste Koffiemolen onder 250 euro: Sage Smart Grinder Pro
4.7 uit 4800+ reviews
4.7/5
Beste Koffiemolen
Beste Koffiemolen onder 400 euro: Baratza Sette 270
4.1 uit 300+ reviews
4.1/5
Beste Koffiemolen
Beste Traploze Koffiemolen onder 400 euro: Eureka Mignon Specialita 16 CR
5.0 uit 14 reviews
5/5
Beste Koffiemolen
Beste Semi-Professionele Koffiemolen onder 1000 euro: ECM S- Automatik 64
5.0 uit 1 review
5/5

 

Als je een espressomachine hebt aangeschaft, is het tijd voor de koffiemolen. Volgens veel Barista’s is deze mogelijk nog belangrijker dan de espressomachine. Hiermee bepaal je namelijk een belangrijke variabele; de maalgraad. Daarnaast heeft de consistentie van de maling een grote invloed op de smaak van de koffie. Wanneer koffie niet evenredig wordt gemalen, kan er ‘channeling’ optreden. Hierover vertel ik onderaan de pagina wat meer. Op deze pagina geef ik je, wederom oplopend in prijs, de  beste koffiemolens voor thuis. Bij deze apparaten kun je er zeker van zijn dat deze fijn genoeg kunnen malen voor espresso, dat garandeer ik. 

1. De beste handmatige koffiemolen onder 50 euro: Hario Skerton Plus

4.2 uit 1800+ reviews
4.4/5

We beginnen met een handmatige koffiemolen; de Hario Skerton Plus. Deze handmatige koffiemolen is licht in gewicht, compact en daardoor gemakkelijk mee te nemen. Dit kan handig zijn als je ook op vakantie versgemalen koffie wilt drinken. De Hario Skerton Plus is met name geschikt voor de meer grove maling, echter kun je met de keramische maalschijven fijn genoeg malen voor espresso. Je kunt de maalstand gemakkelijk aanpassen aan de bovenkant van de molen. De gemalen koffie wordt opgevangen in het glazen ‘potje’ aan de onderzijde. Voor een handmolen maalt deze koffiemolen vrij gemakkelijk dankzij de relatief grote hefboom en de rubberen ring die dient als stabilisator. 

(Extra tip: ik heb ooit een schroefmachine gebruikt om het malen met deze molen te versnellen, zeker handig als je voor meerdere mensen koffie wilt malen) 

Pluspunten

+ Compact, licht en daardoor gemakkelijk mee te nemen op pad

+ Uitgebreide maalrange voor deze prijs

+ Hoogwaardige maalkwaliteit voor een handmatige koffiemolen

Minpunten

Weinig maalstanden in de fijne maalrange. Hierdoor heb je weinig controle over de kwaliteit van het espresso shot

Het malen duurt lang in vergelijking met elektrische molens. Je bent al gauw enkele minuten bezig om bonen te malen voor een dubbel shot espresso 

Eindoordeel

Vindt je het niet erg om wat handarbeid te verrichten en hecht je niet zoveel waarde aan de hoeveelheid controle die je hebt over je espresso shot? Dan is de Hario Skerton Plus de beste koffiemolen in zijn prijsklasse. Zeker voor degenen die de koffiemolen graag meenemen op reis is dit een topper. Mocht je echter wel waarde hechten aan de hoeveelheid controle over de espressoshot, of interesse hebben in een elektrische molen, kijk dan hieronder verder! 

Bekijk aanbieding bij: Amazon bol.com

4.0 uit 500+ reviews
4/5

De Sage Dose Control Pro is een prima instapmodel voor de beginnende hobby-barista die liever niet handmatig de bonen maalt. Deze molen maakt gebruik van metalen, conische maalschijven en beschikt over 60 verschillende maalstanden. Hierdoor kun je van zeer grof tot fijn genoeg voor espresso malen. en maakt gebruik van een van zeer grof tot fijn genoeg voor espresso. Je kunt gemakkelijk de dosering van de hoeveelheid gemalen koffie instellen, zodat je iedere keer dezelfde hoeveelheid koffie maalt. De koffiemolen is gemakkelijk in te stellen en schoon te maken.

Pluspunten

+ Zeer aantrekkelijke prijs, gezien de constante resultaten

+ 60 maalstanden, waardoor meerdere zetmethoden mogelijk zijn

+ Zeer gebruiksvriendelijk

Minpunten

Zeer klein bonenreservoir, waardoor je deze regelmatig moet vullen

Geen traploos systeem, wat minder controle geeft over de kwaliteit van de espresso

Eindoordeel

De Sage Dose Control Pro is wat mij betreft een zeer geschikt instapmodel als je interesse hebt in een elektrische koffiemolen. Sage levert in de vorm van deze molen uitstekende kwaliteit voor een eerlijke prijs. Erg geschikt voor de  beginnende hobby-barista!

Bekijk aanbieding bij: Amazon  |  bol.com
4.7 uit 4800+ reviews (Amazon)
4.7/5

De Sage Smart Grinder Pro kan gezien worden als de upgrade van de Sage Dose Control Pro. Ook deze molen beschikt over 60 maalgraden. Hoewel de basisinstellingen de mogelijkheid geven voor 60 maalstanden, kun je door middel van gemakkelijke aanpassingen nog meer maalstanden kunt bereiken. De combinatie van de grote range aan maalstanden en de instelbare maalduur geeft je meer dan voldoende controle over de smaak van je espresso. De molen werkt volgens een vast stappen systeem, welke gemakkelijk is aan te passen met de draaiknop aan de rechterzijde. Daarnaast kun je de instellingen opslaan, voor zowel een dubbel shot als single shot. Deze instellingen worden zeer helder weergegeven op de elektrische display. Ook de Smart Grinder Pro maakt gebruik van metalen, conische maalschijven.

Pluspunten

+ Compact formaat

+ Makkelijk in te stellen en grote range maalstanden

+ Zeer gemakkelijk te reinigen

Minpunten

De koffiemolen is niet ‘traploos’, wat de controle over je espressoshot limiteert

De gemalen koffie komt er op momenten ietwat klonterig uit

Eindoordeel

Ook met de Smart Grinder Pro laat Sage zien waarom zij uitblinken op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. De molen is gemakkelijk in te stellen en geeft voldoende maalstanden voor controle over je espresso shot. Zoek je echter een traploze koffiemolen, waardoor je nóg meer controle krijgt? Kijk dan verder naar onderstaande opties.

Bekijk aanbieding bij:  Amazon  bol.com  |  Coolblue
4. Beste Handmatige koffiemolen rond 300 euro: 1Zpresso JE-Plus

1Zpresso is een Taiwanees bedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in het maken van handmatige koffiemolens. Ik ben zelf eigenaar van de 1Zpresso K-Pro, en ik ben er helemaal weg van. Wat de JE-Plus onderscheidt van veel andere handmatige koffiemolens is dat deze gemaakt is voor specifiek espresso. Deze is dus minder geschikt voor filterkoffie. De JE-Plus komt met 40 maalstanden (clicks), die gemakkelijk zijn in te stellen aan de bovenzijde van de koffiemolen. Het verschil tussen deze clicks is 12.5 microns, dat is een ontzettend klein verschil, waardoor je je espresso zeer nauwkeurig kunt instellen.  Ter vergelijking: de K-pro heeft 90 clicks, met 22 microns per click, en ook daarmee kon ik mijn espresso zeer nauwkeurig instellen. Je krijgt met de JE-Plus dus een minder grote variatie in maalstanden (je kunt hiermee minder grof malen), maar een veel grotere precisie in het afstellen van je espresso. 

Drink je, net als ik, alleen maar espresso varianten? Dan kan deze handmatige koffiemolen moeilijk worden getopt in nauwkeurigheid. Verder is de JE-Plus prettig en snel in gebruik, zo kun je in 1 a 2 minuten je koffie gemalen hebben. Dit ga je met een Hario Skerton niet redden 😉 

Net als alle andere 1Zpresso koffiemolens wordt deze gemaakt van hoogwaardig materiaal, en met zijn gewicht van ruim 700 gram voelt deze erg degelijk aan. De maalschijf van 47 mm is van hoge kwaliteit, en is omgeven van een beschermlaag. De kwaliteit van de maling is daarmee zeer goed, en zeker beter dan veel elektrische koffiemolens in deze prijsklasse. 

Voordelen

+ Zeer fijn in te stellen

+ Speciaal ontworpen voor espresso

+ Betere maalkwaliteit dan veel elektrische koffiemolens in dezelfde prijsklasse

+ Werkt erg prettig en snel

Nadelen

– Vrij hoge prijs (echter gezien de hoge maalkwaliteit valt dit mee in vergelijking met andere koffiemolens)

– De elektriciteit doet het werk niet voor je 😉

Eindoordeel

Ben je op zoek naar een compacte, hoogwaardige koffiemolen voor op reis. Of naar een handmatige koffiemolen voor dagelijks gebruik? Dan is dit zeker een aanrader!

Bekijk aanbieding bij: Amazon

4.1 uit 300+ reviews
4.1/5

De Baratza Sette 270 wordt gezien als een zeer nauwkeurige en constante koffiemolen, met conische, metalen maalschijven. Deze molen geeft je de mogelijkheid tot 270 maalstanden, wat bijzonder veel controle geeft in vergelijking met de concurrerende molens die niet traploos zijn. Naast de vele maalstanden is de Baratza Sette 270 erg snel, deze maalt wel tot 3,5 tot 5,5 gram per seconde. Daarbij komt de zeer nauwkeurige instelling van de dosering, die tot op 0,1 seconde in te stellen is. Het instellen van het apparaat werkt erg gemakkelijk, waarbij de instellingen worden weergegeven op een LCD scherm.

Pluspunten

+ De 270! maalstanden maken dat je de espresso echt tot in puntjes naar je eigen smaak kunt maken

+ Dit apparaat blinkt uit in de nauwkeurigheid en snelheid

+ Zeer weinig koffieresten na malen, wat leidt tot weinig koffieverspilling

Minpunten

De molen maakt veel geluid in vergelijking met andere koffiemolens

Eindoordeel

De Baratza Sette 270 is een van de beste, zo niet dé de beste koffiemolen in zijn prijsklasse. De vele opties en zeer consistente maling resulteren in heerlijke espresso. Met deze molen hoef je echt de deur niet meer uit voor goede koffie, een aanrader voor iedere serieuze hobby barista!

Bekijk aanbieding bij: Amazon  |  bol.com

5.0 uit 14 reviews
5/5

De Eureka Mignon Specialita is de eerste traploze koffiemolen in deze lijst. De traploze maalinstelling geeft oneindig veel controle over de fijnheid van de maling. Dit maakt dat je als hobby barista je espressoshot echt kunt perfectioneren. De andere kant van de medaille is dat hierdoor meer een beroep wordt gedaan op je barista skills. De Eureka Mignon is daarnaast gemakkelijk instellen middels de touchscreen bediening. Hiermee kun je de dosis en de tijd van het malen instellen. De bouwkwaliteit is erg hoog en het apparaat is stil en gemakkelijk in gebruik. De Eureka Mignon maakt gebruik van metalen, conische maalschijven.

Pluspunten

De koffiemolen maakt zeer weinig geluid tijdens het malen

Oneindige controle vanwege de traploze maalinstelling

Minpunten

Vanwege de traploze instelling is dit apparaat wellicht minder geschikt voor de beginnende barista

Eindoordeel

De Eureka Mignon is een traploze koffiemolen van topkwaliteit. Wil je als hobby-barista de stap nemen richting het échte fijn proeven? Dan kun je met deze koffiemolen je geluk op!

 Bekijk aanbieding bij: Amazon   bol.com

5.0 uit 1 review
5/5

De ECM S-Automatik is een koffiemolen van hoogwaardige kwaliteit, die zowel geschikt is voor thuisgebruik als voor in een kleine koffiebar. ECM is een Duits koffiebedrijf, en is met recht een van de meest gewilde merken in de koffie scene. De ECM S-Automatik is een traploze koffiemolen (met grote, vlakke maalschijven), waardoor je tot in de perfectie je smaak kunt instellen. Het instellen hiervan is erg gemakkelijk, en werkt erg intuïtief vanwege het draaimechanisme van de hendel. De ECM S beschikt over een ruim bonenreservoir, waar 500 gram koffiebonen in kan. Deze koffiemolen beschikt over een elektronisch paneel en automatische afslag, waarmee je de dosering zeer nauwkeurig kunt instellen. De maling is van ontzettend hoge kwaliteit, en het is de snelste koffiemolen uit deze lijst. Heb je een wat ruimer budget? Dan is de ECM S-Automatik misschien wat voor jou.

Pluspunten

De koffiemolen maalt erg snel

Oneindige controle vanwege de traploze maalinstelling

+ Maling is van erg hoge kwaliteit, zeer consistent en weinig klontvorming

Minpunten

 De prijs is aan de hoge kant (met recht een semi-professionele machine)

Eindoordeel

De ECM S-Automatik is een koffiemolen van hoogwaardige kwaliteit, en een voor de echte fijnproevers. Daarnaast ziet deze er ook nog eens erg strak uit. Wil je gaan voor Duitse degelijkheid en hoge kwaliteit? Dan is de ECM S- echt wat voor jou!


Veelgestelde Vragen

Je hebt er goed over nagedacht en bent erover uit: ik wil mijn espresso graag zetten met versgemalen bonen. En ik ga voor een goede koffiemolen. Vervolgens kijk je op internet, en je ziet dat er niet 10 verschillende koffiemolens zijn, maar wel honderden! Help, waar moet ik beginnen? Ik wil je helpen bij het kiezen van de juiste koffiemolen, door een aantal veelgestelde vragen met je door te nemen.

Wat voor koffie ga je zetten?

Wanneer je vooral filterkoffie drinkt, heb je geen koffiemolen nodig die heel fijn maalt. Drink je veel espresso of Turkse koffie? Dan is een koffiemolen met een zeer fijne maalgraad essentieel. Een koffiemolen die van heel fijn tot grof maalt, kost vaak meer geld dan een molen met een kleinere range.  Drink je vooral veel espresso? Ga dan echt voor een koffiemolen waarvan het bekend staat dat deze goed genoeg is voor espresso. Ik heb de fout gemaakt door eigenwijs te zijn, en heb de eerste koffiemolen daardoor direct weer moeten door verkopen. Zonde van de tijd en moeite! Met alle koffiemolens uit bovenstaande lijst weet je in ieder geval dat deze fijn genoeg kunnen malen voor espresso. Ook kunnen deze koffiemolens grof genoeg malen voor filterkoffie, genoeg opties dus!

Voor filterkoffie gebruik je een grovere maling, dan voor espresso

Losse koffiemolen of ingebouwde koffiemolen?

Wil je graag een espressomachine met ingebouwde koffiemolen om ruimte te besparen? Of ga je liever voor een espressomachine met losse koffiemolen? Voor de meest nauwkeurige resultaten kun je het best gaan voor een aparte koffiemolen. Een losstaande koffiemolen is een product op zich, en er is daarom vaak volle aandacht gegeven aan de functionaliteit. In een machine met ingebouwde koffiemolen is de molen echter een onderdeel van het geheel. Er zal dus waarschijnlijk minder aandacht aan zijn besteed daardoor. Dit wil echter niet zeggen dat je met een ingebouwde koffiemolen geen goede koffie kunt zetten. Je kunt hierbij denken aan de Sage Oracle Touch.

Heb je ruimte voor een losse koffiemolen?

Handmatig of Elektrische koffiemolen?

Wil je graag écht zelf je koffiebonen malen, op de ouderwetse en ambachtelijke wijze? Dan kan er weinig op tegen de romantiek van het handmatig malen van je koffie. Dit kost echter meer tijd en energie, dus als je hierop wilt besparen kun je beter voor een elektrische koffiemolen kiezen. Voor zowel de handmatige als de elektrische koffiemolens geldt dat de kwaliteit verschilt. Elektrisch is niet per se beter dan handmatig, het gaat namelijk vooral om de maalschijven die in de koffiemolen zijn verwerkt. Het kan daarom handig zijn om eerst te kiezen voor wel/niet handarbeid. En dan te kijken welke koffiemolen/prijsklasse bij jou past.

Handmatig malen? Of toch het gemak van een elektrische molen?

Traploos of vaste maalstanden?

Een traploze koffiemolen is een molen waarbij de maalschijven “oneindig” nauwkeurig af te stellen zijn. Dit is vooral geschikt voor de doorgewinterde Barista die zoveel mogelijk controle wil kunnen hebben over de espresso. Smaakt de espresso te bitter of zuur? Dan kun je met een traploze koffiemolen micro-aanpassingen uitvoeren waardoor je de smaak naar je eigen hand zet. Er zijn tegenwoordig echter koffiemolens met zo’n grote range aan maalstanden, dat hiermee ook micro-aanpassingen mogelijk zijn. Deze zijn echter wel “eindig”. Ben je een beginner? Dan kan een traploze koffiemolen het proces mogelijk ingewikkelder maken, dus dan sluit een koffiemolen met een hoog aantal maalstanden wellicht beter aan. Ga echter nooit voor een goedkope koffiemolen waar maar 6 maalstanden opstaan; dit is veel te weinig en zal nooit fijn genoeg kunnen voor espresso!

Traploos of Trapsgewijs?

Hoeveel maalstanden heeft de koffiemolen minstens nodig?

Dit hangt af van wat voor koffie je wilt zetten, als je alleen filterkoffie drinkt zou een koffiemolen met 12 maalstanden al genoeg kunnen zijn. Wil je echter fijn genoeg kunnen malen voor espresso, dan zou ik niet beginnen aan een koffiemolen die minder dan 30 maalstanden heeft. Dan zou ik eerder gaan voor een handmatige koffiemolen zoals de Hario Skerton Plus.

Oneindig veel maalstanden nodig?

Maakt het uit of de molen maalt met Maalschijven of Mesbladen?

Ja, dit is een heel belangrijk verschil. Koop nooit een koffiemolen met messen als maal mechaniek wanneer je espresso wilt maken! Met deze manier van malen kun je de koffie nooit fijn genoeg malen voor espresso. Op sommige sites staat bijv. dat de Melitta Molino fijn genoeg kan malen voor espresso. Ik heb deze 6 jaar geleden zelf gekocht naar aanleiding van een tip op internet. Na 1 keer gebruiken op de fijnste stand wist ik; met deze kun je geen espresso maken.. Daarbij is de maling door mesbladen een stuk minder gelijkmatig, waardoor je grote en kleine brokken koffie overhoudt. Dit komt doordat de bonen bij de mesbladen alle kanten op kunnen vliegen tijdens het malen. De maalschijven zorgen er echter voor dat de koffieboon in zijn geheel door de maalschijven worden geperst, en dit leidt tot een gelijkmatiger resultaat.

Wat voor maalschijven?

Oke, voor Espresso willen we dus geen koffiemolen met Mesbladen. Maar wat voor maalschijven zijn het best, en welke kies je?  De keuze bestaat uit twee verschillende materialen: Metaal of Keramiek, en uit twee verschillende vormen: Plat of Conisch. Laten we beginnen met het materiaal. Voor de consistentie van de maling maakt het materiaal geen verschil. Metale maalschijven zijn wat goedkoper, en redelijk slijtvast. Het nadeel van metalen maalschijven is dat deze heet kunnen worden tijdens heet malen. Wat enige nadelige invloed kan hebben op de smaak van de espresso. Dit is echter geen grote invloed, dus zeker voor de beginnende (hobby) barista geen probleem. Keramische maalschijven zijn het meest slijtvast en hittebestendig. De prijs hiervan ligt echter een stuk hoger, dat is dan ook het enige nadeel van Keramische Maalschijven. Dan de vorm: Plat of Conisch? Platte maalschijven leiden tot een zeer consistente maling, maar worden eerder heet vanwege de wrijving. Conische maalschijven kunnen tot zeer fijn malen en worden minder heet. Het nadeel van conische maalschijven is dat deze een iets minder consistente maling geven.

Platte maalschijven geven meer consistente maling

Moet ik eerder in een goede espressomachine investeren, of in een goede koffiemolen?

Dit is een lastige, en de meningen hierover verschillen. De meest ervaren Barista’s zullen echter zeggen dat je beter kunt investeren in een goede koffiemolen en een minder goede machine dan andersom. Het instellen van de smaak ligt voor een groot deel bij de maling, als je een goedkope koffiemolen koopt waarmee je maar weinig aanpassingen kunt maken, verklein je de controle over je smaak. Variabelen als temperatuurstabiliteit en gelijkmatige waterverdeling van de espressomachine hebben ook invloed op de smaak, maar een minder groot effect hierop. Heb je niet zoveel geld te spenderen? Dan kan het verstandig zijn om je te verdiepen in handmatige koffiemolens met keramische maalschijven. Deze zijn vaak een stuk goedkoper dan de elektrische koffiemolens, maar qua maalmechaniek minstens even goed. Ik zal hier op termijn ook een artikel over schrijven, dus hou de site vooral in de gaten!

Beste Koffiemolen
Meer investeren in koffiemolen of Espressomachine voor smaak?

Hoeveel capaciteit heeft je bonenreservoir nodig?

Gebruik je vaak 1 soort koffiebonen tegelijk? Dan kan een koffiemolen met een groot reservoir handig zijn. Gebruik je vaak verschillende bonen door elkaar? Dan is dit minder belangrijk. Ook wanneer je het liefst je koffiebonen weegt voordat je deze in de koffiemolen gooit, heb je geen groot bonenreservoir nodig. Wel goed om te weten: Veel van de reservoirs zijn enigszins luchtdicht vormgegeven, waardoor je bonen wat langer goed blijven dan open in de verpakking. 

Groot of klein bonenreservoir?

Wat is ‘Channeling’?

 ‘Channeling’ houdt in dat er binnen het “bedje” van koffie, plekken zijn waar het water er gemakkelijker doorheen loopt, dan op andere plekken. Op de plekken waar het water er gemakkelijker doorheen loopt, ontstaat er een soort kanaal waar meer heet water doorheen loopt. Hierdoor wordt er uit de koffie op die plek teveel smaak onttrokken, en soms verbrand de koffie zelfs. Dit is niet wenselijk, want dit geeft een té bittere of zelfs verbrande smaak aan je espresso.

Channeling treedt op wanneer de gemalen koffie ofwel:

– Inconsistente maling bevat (de ene koffiekorrel is groter dan de ander)

– Klontvorming bevat

– Niet evenredig is verdeeld over de filterdrager

– Niet recht is aangestampt

Daarom is het belangrijk dat jouw koffiemolen een consistente maling laat zien en weinig klontert, om channeling te voorkomen. De twee laatste punten hebben te maken met de bereiding van je espresso. Lees hierover meer op de volgende pagina’s: Perfecte Espresso Bereiden & Beste Tampers en Koffieverdelers.

Channeling leidt tot een onevenwichtige extractie: niet lekker!
Espresso Bereiden
De Beste Espressomachines voor thuis
Top 5 Melkkannen voor Latte Art
Melk Opschuimen
Barista Les 1: Leer Melk Opschuimen voor latte Art
Barista Les 3: Leer Latte Art Schenken
Espresso Bereiden
Barista Les 2: Perfecte Espresso Bereiden
Beste Tampers & Koffieverdelers
De Beste Tampers & Koffieverdelers
Translate Here»
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
YouTube
Instagram