Author picture

Geschreven door: de Hobby Barista
- Laatste update: 4 dec. 2022

Voor het maken van een heerlijke espresso en het opschuimen van melk voor latte art, heb je een espressomachine nodig. Het aanbod is echter zo groot, dat het maken van een keuze erg lastig kan zijn. Daarom geef ik je een lijst van de beste espressomachines voor thuis, oplopend in prijs. Deze machines zijn allemaal zeer geschikt om espresso mee te zetten en melk op te schuimen, zodat er ongeacht jouw budget een mooie optie in de lijst staat. 

Hier eerst een overzicht van de beste Espressomachines per categorie, lees hieronder verder voor meer informatie.

Beste ESpressomachine
Beste Budget Machine: Delonghi Stilosa EC230.BK
4.2/5 uit 181 recensies (Amazon)
4.2/5
Beste Espressomachine
Beste Beginner Machine: Sage The Bambino
4.5/5 uit 3800+ recensies (Amazon)
4.5/5
Beste Espressomachine
Beste Machine onder 500 Euro: Gaggia Classic
4.4/5 uit 180+ recensies (Amazon)
4.4/5
Beste Espressomachine
Beste Dual Boiler Machine: Sage the Dual Boiler
9/10 uit 10 recensies (Coolblue)
9/10
Beste Alleskunner: Sage the Barista Pro
4.7/5 uit 20+ recensies (bol.com)
4.7/5
Beste Espressomachine
Beste Single Boiler Machine: Rancilio Silvia
5/5 volgens 1 recensie (bol.com)
5/5
Beste Espressomachine
Beste Machine voor Luxe & Comfort: Sage Oracle Touch
4.3/5 uit 833 recensies (Amazon)
4.3/5

De machines in deze lijst voldoen allemaal aan de volgende eisen:

– Het moet een pistonmachine zijn (semi-automatisch)

– De machine moet goede espresso kunnen zetten

– De machine heeft een stoompijp waarmee je goed melk kunt opschuimen

– Met de machine moet het mogelijk zijn om latte art te maken

-Geen onzinaanbiedingen of aanprijzen van nepspul, deze lijst is voor de echte thuisbarista die graag een lekkere espressovariant maakt. Gemaakt door een hobbybarista die dit graag deelt

Hieronder volgt de uitgebreide lijst, met omschrijving en voor- en nadelen per espressomachine. De lijst begint met een goedkoop instapmodel, en neemt gaandeweg toe in prijs. Ik hoop dat er, ongeacht je budget, een optie voor je tussen zit. Helemaal onderaan de pagina bespreek ik wat veelgestelde vragen, die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Ook heb ik voor de geïnteresseerde hobbyist wat kennis over espresso gedeeld. Bijvoorbeeld: waar komt de espresso oorspronkelijk vandaan? En wat is eigenlijk dat laagje crema?

Beste Budget Espressomachine : Delonghi Stilosa EC230.BK

4.2/5 uit 181 recensies (Amazon)
4.2/5

Deze Delonghi is een goedkoop instapmodel, en dat is iets waar je rekening mee moet houden qua resultaat. Het is een pompdruk espressomachine, met koffie en stoomfunctie. De machine wordt geleverd met twee cremafilters. Deze maken het mogelijk om gemalen koffie te kopen en te gebruiken, zodat je geen koffiemolen nodig hebt. Hier kun je prima espresso mee zetten. Dit is echter niet wat je wil als hobby barista, je behaalt namelijk de beste resultaten met vers gemalen bonen. Mijn suggestie is om door middel van een simpele aanpassing de kwaliteit van je espresso drastisch te verbeteren. Wat je hiervoor moet doen is ontzettend simpel en wordt getoond op onderstaand filmpje:

Daarnaast is de stoompijp erg goed voor een machine voor deze prijs. Met deze stoompijp kun je latte art-waardige melk maken. Dit zie je in onderstaande video:

Pluspunten:

– De prijs is zeer aantrekkelijk

– Het apparaat warmt erg snel op

– Goede stoomfunctie voor deze prijs

Minpunten:

– Het apparaat bestaat voor een groot deel uit plastic, waardoor de bouwkwaliteit niet erg hoog is. Verwacht niet dat je jaren met deze machine zult doen

– De machine kan inconsistent zijn in watertemperatuur en opwarmtijd, niet gek gezien de lage aanschafprijs

Eindoordeel:

De Delonghi Stilosa is de beste budget espressomachine voor thuis, zeker gezien de stoompijp die beter is dan veel andere machines in dezelfde prijsklasse. Als je niet (direct) teveel geld wilt kwijt zijn aan kwalitatief goede koffie, dan is dit zeker een prima instapmodel. Je kunt zo gemakkelijk oefenen met het perfectioneren van je espresso en microfoam voor latte art. Mocht je echter meer ruimte hebben in je budget, dan zou ik adviseren iets meer te investeren, zie hiervoor de onderstaande espressomachines.

Bekijk aanbieding bij:  Amazon  bol.com

4.5/5 uit 3800+ recensies (Amazon)
4.5/5

Sage the Bambino Plus is een goedkope espressomachine die perfect is voor de liefhebber van melkvarianten. De Bambino Plus is een zeer compacte machine, en mogelijk de meest compacte op de markt.  Het is een Thermoblock Machine, en deze manier van verwarmen zorgt voor een uitermate korte opwarmtijd. Je kunt de Bambino al na enkele seconden gebruiken. Daarnaast beschikt de Bambino Plus over een intern PID systeem, wat de temperatuur stabiel houdt. Ik zou hier veel woorden aan kunnen wijden, maar Latte Art kampioen en Youtuber Lance Hedrick geeft in onderstaande video duidelijk weer wat de voor- en nadelen zijn van de Sage Bambino Plus.

Eindoordeel

De Sage Bambino is samen met de Solis Barista Perfetta plus verreweg de meest compacte machine van deze lijst, maar zeker niet de minste. Met deze machine kun je én goede espresso zetten, en melk opschuimen voor Latte Art. Kom je ruimte tekort? Dan is de Bambino Plus mogelijk iets voor jou.

Pluspunten

+ Zeer compacte machine

+ Snelle opwarmtijd vanwege het thermoblock systeem

+ Bijzonder goede stoomfunctie voor zo’n kleine machine

Minpunten

– Tegelijk espresso zetten en melk opschuimen is niet mogelijk

– Minder nauwkeurige/consistente espresso wegens het thermoblock systeem

Bekijk aanbieding bij:  Amazon  |  bol.com  |  Coolblue
4.4/5 uit 180+ recensies (Amazon)
4.4/5

De Gaggia Classic is een espressomachine die gedurende enkele decennia veel gebruikt wordt door thuisbarista’s. Dit is niet zo gek, aangezien de oprichter van Gaggia de wereld kennis heeft laten maken met de espresso zoals wij deze nu kennen; met een mooie laag crema. Veel beginnende barista’s beginnen met ofwel de Gaggia Classic of de Rancilio Silvia (verderop in deze lijst). De Classic Pro is een verbeterde versie van de Classic, en werkt erg gemakkelijk. het is een signle boiler machine met verwarmingselementen die buiten de boiler zijn geplaatst. Dit leidt tot een langere levensduur van de machine. De Classic Pro wordt aangedreven door een vibratiepomp en uitgevoerd in duurzaam geborsteld RVS, en is te herkennen aan de 3 aparte schakelaars en ronde stoomknop aan de zijkant. Hij wordt geleverd met 3 filterbakjes, waarvan 1 cremafilter. De kwaliteit van de espresso is erg goed voor deze prijsklasse, en melk opschuimen is geen enkel probleem met deze machine. Let wel; vanwege de single boiler kun je niet espresso zetten en melk opschuimen tegelijkertijd. 

Pluspunten:

+ Energiezuinig: de Gaggia Classic Pro schakelt na 20 minuten automatisch uit

+ Lange levensduur wegens de externe plaatsing van de verwarmingselementen

+ Goede kwaliteit espresso

Minpunten:

– Vanwege de single boiler kun je niet tegelijk espresso zetten en melk opschuimen

– Ontkalken is relatief tijdrovend

Bekijk aanbieding bij:  Amazon  | bol.com  |  Expert
5/5 volgens 1 recensie (bol.com)
5/5

De Rancilio Silvia is een zeer betrouwbare en bekende single-boiler espressomachine, welke door ontzettend veel hobby-barista’s over de hele wereld wordt gebruikt. Ik heb deze jarenlang met veel plezier gebruikt. De kwaliteit van de espresso is echt zeer goed, zeker gezien de prijs van deze machine. De Rancilio Silvia heeft zowel een stoom- als een heet water functie, zodat je ook gemakkelijk thee kunt zetten. De Silvia maakt gebruik van de beroemde E61 zetgroep, welke bekend staat om z’n hoge kwaliteit. De machine warmt relatief snel op en de kracht van de stoomfunctie is erg goed (zelfs zo krachtig dat opschuimen met een kleine melkkan best een uitdaging is). Je melk opschuimen tot “microfoam” is daardoor geen enkel probleem. Het enige waar je rekening mee dient te houden is het feit dat het een single boiler machine is. Je kunt dus niet koffie zetten en stomen tegelijk. Daarom moet je de boiler laten afkoelen, ook wel ‘temperature surfen’ genoemd. Dit deed ik als volgt: Eerst melk opschuimen (de machine wordt dan erg heet), en het apparaat vervolgens af laten koelen door water in het kopje te laten stromen. Hierdoor warmt het kopje goed op, en koelt de boiler snel af tot de gewenste temperatuur voor het zetten van de espresso. 

Pluspunten:

– Hoge kwaliteit espresso vanwege de E61 zetgroep (mits goed bereid)

– Krachtige stoomfunctie, waarmee microfoam gemakkelijk te creëren is

– De bouwkwaliteit is van hoog niveau, wat een lange levensduur garandeert

Minpunten: 

– Kleine ‘drip tray’ die je daarom regelmatig moet legen

– Vanwege het single boiler systeem kun je met deze machine niet tegelijk koffie zetten en melk opschuimen

Eindoordeel:

Het is goed te begrijpen waarom de Rancilio Silvia al jaren een favoriet is binnen de koffie community. De bouwkwaliteit is ontzettend goed en het onderhoud is gemakkelijk. Je kunt hier uitstekende espressoshots mee zetten en heeft een krachtige stoomfunctie. Vindt je het niet erg om een machine aan te schaffen die niet tegelijk stoomt en koffie zet? Dan is de Rancilio Silvia met kop en schouders de beste espressomachine voor thuis in zijn prijsklasse.

Bekijk aanbieding bij:   bol.com

4.7/5 uit 20+ recensies (bol.com)
4.7/5

De Sage Barista Pro is een van de meest gekochte modellen van het laatste jaar. Het is een thermoblock machine, met ingebouwde koffiemolen. Dit maakt het een echte alleskunner; een espressomachine en koffiemolen ineen. Vanwege het thermoblock is deze machine binnen enkele seconder warm en klaar voor gebruik. De ingebouwde koffiemolen is gemakkelijk in te stellen, wel is de range in maalgraand van grof naar fijn vrij beperkt (dit kan haast niet anders met een ingebouwde koffiemolen). De Barista Pro kan fijn genoeg malen voor espresso, en bevat genoeg opties voor een goede espresso. Wil je echt je smaak perfectioneren? Dan is de range aan maalinstellingen mogelijk te weinig voor je. De machine beschikt over digitale temperatuurregeling, wat helpt met het constant houden van de watertemperatuur. Verder is de machine gemakkelijk in te stellen, en kun je vertrouwen op de technische hoogstandjes die we van Sage gewend zijn. Kortom; een zeer complete machine die er erg strak uit ziet.

Pluspunten:

+ Zeer korte opwarmtijd wegens Thermoblock 

+ Koffiemolen en espressomachine in een

+ Beschikt over digitale temperatuurregeling

Minpunten:

– Range van maalgraad is vrij klein, waardoor minder controle over je espresso

– Tegelijk espresso zetten en melk opschuimen is niet mogelijk

Eindoordeel:

De Sage Barista Pro is een echte alleskunner, wil je één machine die je koffie maalt, espresso zet en je melk opschuimt? Dan is dit een zeer goede optie. Gaat het je vooral om de nuances in de smaak van je espresso? Dan heeft deze machine wellicht te weinig opties qua maalgraad.

Bekijk aanbieding bij:  Amazon  bol.com  |  Coolblue
Sage Barista Express Impress
8.9/10 uit 13 recensies (Coolblue)
8.9/10

Sage laat met deze machine weer eens zien waarom zij zo’n grote naam zijn onder de hedendaagse Barista’s. De Barista Express Impress beschikt over een uniek tampersysteem. De tamper bedien je namelijk door de hendel aan de zijkant over te halen. Zo wordt de koffie aangedrukt met consistente druk, wat weer leidt tot meer consistente resultaten. De inwendige koffiemolen beschikt over 25 verschillende maalstanden. Daarnaast wordt op het display helder weergegeven of de juiste hoeveelheid koffie is gemalen, alvorens je gaat aanstampen. De machine wordt daarnaast geleverd met cremafilters, voor koffiebonen die niet geheel vers meer zijn. Ook maakt de machine gebruik van pre-infusion; de koffie automatisch nat maken voor water er doorheen geperst wordt. Het is een machine die veel van de handelingen van je overneemt; dosis bepalen en aanstampen. Het is gezien de prijs geen instapmodel, maar gezien de technische “snufjes” wel erg beginner vriendelijk

Pluspunten:

+ Zeer korte opwarmtijd wegens Thermoblock 

+ Koffiemolen en espressomachine in een

+ Beschikt over unieke semi-automatische tamper

Minpunten:

– Range van maalgraad is vrij klein, waardoor minder controle over je espresso

– Tegelijk espresso zetten en melk opschuimen is niet mogelijk

Eindoordeel:

De Sage Barista Express Impress is niet geschikt voor de barista die het liefst alle handelingen zelf uitvoert. Vind je het echter prettig als een machine enkele handelingen van je overneemt, zonder het plezier van espresso zetten en melk opschuimen te missen? Dan is dit een goede optie voor je.  

Bekijk aanbieding bij:  Amazon  |  bol.com  |  Coolblue

9/10 uit 10 recensies (Coolblue)
9/10

De Sage Dual Boiler is de eerste dual boiler in deze lijst. Net als de Barista Pro is deze machine van hoge bouwkwaliteit. Deze machine bevat twee roestvrijstalen boilers, waardoor je tegelijkertijd kunt koffie zetten en melk opschuimen. De Sage Dual Boiler bevat daarnaast een PID-regulator, waardoor je de temperatuur  kunt instellen naar wens. Dit leidt tot meer consistentie in het koffiezetten waardoor jij elke keer kunt genieten van de lekkerste espresso. Daarnaast kun je de doorlooptijd instellen, voor zowel de single als de dubbel shot. Wat ook weer bijdraagt aan de consistentie. Ook met deze machine laat Sage zien hoe vindingrijk zij zijn, bijvoorbeeld met het zichtbare waterpeil en de manometer die aangeeft onder hoeveel druk de espresso eruit komt. Deze machine bevat ontzettend veel instellingen, waardoor je gemakkelijk controle uitoefent over de smaak van de espresso. 

Pluspunten:

– De PID en instelbare doorlooptijd geven veel controle over de koffie

–  Vanwege het dual boiler systeem kun je tegelijkertijd koffie zetten en melk opschuimen

– Groot waterreservoir (2,5 L), waardoor je deze minder vaak hoeft bij te vullen dan veel andere machines

Minpunten:

– Nog niet gevonden!

 Bekijk aanbieding bij:  Amazon  bol.com  |  Coolblue

4.5/5 (mijn eigen recensie)
4.5/5

Ik zal direct eerlijk zijn: ik gebruik de Bezzera BZ10 thuis als espressomachine. Dus mijn review is mogelijk wat (positief) gekleurd 😉 De Bezzera BZ10 is een warmtewisselaar machine (HX), wat betekent dat je tegelijk koffie kunt zetten en melk kunt opschuimen. De Bezzera BZ10 maakt gebruik van een zetgroep van eigen merk, het voordeel hiervan is dat de machine met 15 a 20 minuten goed warm is. Dit is in vergelijking met andere modellen erg kort (soms 40 minuten). Ook geeft de Bezzera zetgroep net even een andere smaakervaring dan de bekende E61 zetgroep. Veel kenners vinden de espresso’s van de Bezzera meer helderheid hebben, maar iets minder ‘body’. De bouwkwaliteit van BZ10 is erg hoog en de machine heeft daarom (mits goed onderhouden) een zeer lange levensduur. De stoomfunctie is erg krachtig en vanwege de makkelijk verstelbare stoompijp kun je gemakkelijk je melk opschuimen tot mooi, glad microfoam. De stoomfunctie werkt middels een handig ‘joystick’ knop, waardoor je direct op volle kracht stoom krijgt en deze net zo gemakkelijk weer stopt. Ook de heet waterkraan werkt met dit systeem. Tot slot is het apparaat strak vormgegeven waardoor het een pronkstuk is in de keuken.

Pluspunten:

– Vanwege het warmtewisselaar systeem kun je tegelijkertijd koffie zetten en melk opschuimen

– Korte opwarmtijd in vergelijking met andere HX of Dual Boiler machines

– Handig ‘joystick’ mechanisme voor het stomen en heet water

Minpunten:

 Een machine voor de iets meer ervaren barista. Relatief kleine fouten resulteren in slecht smakende espresso

Eindoordeel:

De Bezzera BZ10 is een zeer betrouwbare en prachtige espressomachine, die ik nu ruim een jaar met veel plezier gebruik. Ben je geïnteresseerd in tegelijk koffie zetten en melk opschuimen, en wil je niet 45 min wachten tot de machine geheel is opgewarmd? Dan is de BZ10 zeker iets voor jou; de beste warmtewisselaar espressomachine voor thuis. Een machine waar je jaren plezier van zult hebben!

Bekijk aanbieding bij:  bol.com

Beste Klassieke Espressomachine: La Pavoni Professional

La Pavoni Professional
Geen recensies vindbaar
0/5

Wauw.. ik zou hier eigenlijk het liefst geen tekst bij typen. Het karakter en de ambacht stralen van deze klassieker af: de La Pavoni Professional. Het is een unieke espressomachine, niet alleen vanwege zijn prachtige gouden look. Maar ook wegens zijn klassieke hevelwerking. Dit is net dat extra stukje ambacht waar sommige puristen voor zullen vallen. In plaats van een pomp, wordt deze machine gedreven door een stoomfunctie. Met het handhevelsysteem bepaal je zelf hoe snel het water door de koffie heen loopt. Door middel van de manometer kun je goed in de gaten houden of je goed zit qua druk (liefst rond 9 bar). Hij heeft een opwarmtijd van 6 tot 8 minuten en heeft een enkele boiler. De stoomfunctie is te gebruiken door aan het ventiel te draaien. Hiermee kun je prachtig, romige melk opschuimen. het is een machine die net wat meer handarbeid (ook wel ambacht) vereist dan de overige modellen. Met deze machine haal je een ware klassieker in huis. 

Voordelen

+ Uniek design en ambachtelijke ervaring

+ Zeer constante watertemperatuur

+ Erg stil in gebruik

Nadelen

– Relatief prijzig voor een single boiler machine

– Vereist meer werk, dus meer kans op “fouten”

Eindoordeel

Deze karakteristieke espressomachine zie je niet vaak, en dat zou goed kunnen doordat het zetten van espresso net wat bewerkelijker is dan bij andere apparaten. Hou je wel van dat extra beetje ambacht, en van de klassieke look? Dan is dit een serieuze machine om te overwegen voor de lange termijn. Deze is namelijk tijdloos (en vernoemd naar een van de uitvinders van de Espresso zoals wij deze nu kennen; dhr. Pavoni).

4.3/5 uit 833 recensies (Amazon)
4.3/5

De Sage Oracle Touch is een hybride espressomachine, dat wil zeggen: geen handmatige machine, maar ook niet een volautomatische machine. Deze zit er net tussen in. Het voordeel hiervan is dat je meer controle kunt uitoefenen op je espresso dan bij een vol automatische espressomachine. Ook is het een stuk gemakkelijker om je koffie in te stellen dan de handmatige espressomachines. Ben je op zoek naar een machine die heerlijke espresso geeft, en het grootste deel van het werk (melk opschuimen, aanstampen van koffie etc.) voor je doet? Dan zou de Sage Oracle Touch een interessante optie voor je kunnen zijn. De Oracle Touch wordt uitgevoerd in hoogwaardig RVS en beschikt over een inwendige koffiemolen, welke gemakkelijk is in te stellen. Ook beschikt deze machine over een automatisch opschuimsysteem, waardoor je iedere keer melk met dezelfde textuur zult krijgen. De Oracle Touch ziet er erg strak uit, en is prettig om te bedienen met zijn touch-screen. Daarnaast is de temperatuur van de espresso zeer betrouwbaar vanwege het PID-systeem (automatisch systeem dat zorgt voor stabiliteit van de temperatuur van het water).  

Pluspunten: 

  • Espressomachine en koffiemolen in één 
  • Erg geschikt voor beginnende Barista’s wegens de hoge mate van automatisering 
  • Wegens PID-systeem en automatische melkschuimfunctie een gegarandeerd consistent resultaat 
  • Vele instellingen en prettig te gebruiken middels het touch-screen 

Minpunten: 

  • Prijs is aan de hoge kant 
  • Minder “ambacht” wegens de hoge mate aan automatisering 
  • Fabrieksinstellingen zijn niet erg goed afgesteld, in het begin zal er dus wat veranderd moeten worden aan de instellingen 

Bekijk aanbieding bij:  Amazon bol.com Coolblue

Geen recensies vindbaar
0/5

De ECM Synchornika is een dual-boiler machine, die gebruik maakt van de klassieke E61 zetgroep. Deze (semi)professionele machine is geschikt voor thuis gebruik, maar kan ook zeker voor horeca-doeleinden worden gebruikt. De bouwkwaliteit van de Synchronika is van zeer hoge kwaliteit. ECM staat niet voor niets bekend om z’n mooie en betrouwbare machines. Hij wordt geleverd met een geïsoleerde dubbele boiler, waarvan de ene zijde wordt gebruikt voor het koffiewater. De andere boiler wordt gebruikt voor de heet-water en stoomfunctie. De Synchronika maakt gebruik van een PID systeem, deze maakt het mogelijk om de temperatuur en doorlooptijd nauwkeurig in te stellen. De stoomfunctie op de Synchronika is zeer krachtig, waardoor het creëren van Microfoam geen enkele moeite, en weinig tijd kost. ECM heeft bij deze machine overal rekening mee gehouden, van het prachtige uiterlijk tot de stille rotatiepomp aan de binnenzijde.  

Pluspunten: 

  • Zeer nauwkeurig in te stellen middels het PID systeem 
  • Naast watertank ook aan te sluiten op leidingen en/of afvoer 
  • Maakt weinig geluid vanwege de hoogwaardige isolatie 
  • Kwaliteit is niet te overtreffen 

Minpunten: 

  • Prijs is aan de hoge kant 
  • Opwarmtijd duurt vrij lang 

Hulp bij de keuze voor jouw Beste Espressomachine

Er zijn zoveel verschillende espressomachines te koop, dat het lastig kan zijn om te bepalen welke bij je past. Daarom geef ik je hier een overzicht van een aantal vragen die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een passende espressomachine:

Volautomatisch of Semi-Automatische machine?

Vind je het prettig om met één knop op de machine een heerlijke koffie te zetten? Of wil je liever zelf de kunst van espresso instellen leren, en leren hoe je melk kunt opschuimen voor Latte Art? Bedenk goed wat hierin het best bij je past. Vindt je het leuk om zelf de tijd erin te steken om met pure ambacht een heerlijke espresso te krijgen, en deze te perfectioneren? Dan haal je met een semi-automatische machine een nieuwe hobby in huis, en kun je de beste koffie leren zetten. Is een goede smaak (lees niet perfect) goed genoeg voor je en is gemak belangrijk? Dan kan een volautomatische espressomachine meer dan genoeg voor je zijn. Twijfel je tussen deze twee opties? Dan kan een Hybride espressomachine een uitkomst zijn, zoals de Sage Oracle Touch.

Wat voor koffie drink je het meest?

Drink je vooral zwarte koffie en espresso? Dan is een goede stoompijp en krachtige stoomfunctie minder belangrijk. Je kunt dan best gaan voor een espressomachine met een automatische melkfunchtie. Drink je echter vooral melkvarianten en wil je zelf Latte Art kunnen schenken? Dan is de stoomfunctie wel belangrijk om mee te nemen in je keuze. Een standaard stoompijpje wat op veel budget apparaten zit is dan niet voldoende, zeker niet als je Latte Art wilt gaan schenken.

Beste Espressomachine
Melkvariant of toch Zwarte Koffie?

Heb je een stoompijp nodig?

Drink je vooral espresso en Americano’s? Dan niet per se. Wil je Latte Art kunnen schenken? Ja, dan heb je zeker een espressomachine met stoompijp nodig. Er zijn tegenwoordig wel manieren waarop je melk kunt opschuimen dat erg dichtbij microfoam komt, bijvoorbeeld met een elektrische opschuimer of een Cafetiére. De machines met ingebouwd melkopschuim-systeem kunnen dit echter niet, en creëren vaak letterlijk schuim: luchtige melk met zichtbare bubbels. Voor het schenken van Latte Art heb je echt melk nodig met een zachte en romige structuur. Deze melk noemen we ook wel microfoam: melk met bubbels die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Dit ziet er ook wel uit als witte verf en niet als schuim. Deze melk is (vooralsnog) onmogelijk te maken met een automatische melkopschuimfunctie.Vind je een cappuccino met schuimige melk lekker? Dan kan een automatische melkfunctie juist goed zijn, en makkelijker. Tegen de échte hobby-barista’s zeg ik: ga zeker voor een stoompijp. Het juist melk opschuimen is de helft van het plezier 😉

Melk Opschuimen
Melk opschuimen is de helft van het koffieplezier!

Ga je voor een Single Boiler, Dual Boiler, Warmte-wisselaar of Thermoblock?

Elke machine heeft zijn eigen mechaniek om op te warmen. Een single boiler machine maakt gebruik van één boiler, waarmee je de espresso zet en de melk opschuimt. Dit zorgt ervoor dat je niet tegelijk espresso kunt zetten en melk kunt opschuimen. Ditzelfde geldt voor een thermoblock, het voordeel van een thermoblock is dat deze minder tijd nodig heeft om op te warmen. Een nadeel van een Thermoblock systeem is dat de temperatuur minder stabiel is, en dit heeft een nadelig effect op je espresso. Een Dual Boiler- of Warmtewisselaar machine kan wel tegelijk espresso zetten en melk opschuimen. Deze laatste hebben vaak wat meer tijd nodig om op te warmen. 

Welke kies je? Dit hangt af van wat je belangrijk vindt, en waar je de machine het meest voor gaat gebruiken. Drink je vaak een melkvariant zoals een cappuccino, en maak je er vaak meer dan één tegelijk? Dan kan het verstandig zijn om een Dual Boiler of Warmtewisselaar machine te gebruiken. Bij een Single Boiler machine duurt het namelijk even voordat de machine na het zetten van de espresso heet genoeg is om te stomen. Bij sommige machines duurt dit enkele minuten. Ook duurt het even voordat deze is afgekoeld na het opschuimen. Als je vaak mensen op bezoek krijgt is het geen pretje om met een Single Boiler of thermoblock machine 5 cappuccino’s te zetten. Drink je vooral espresso, en af een toe een melkvariant? Dan is een Single Boiler of Thermoblock machine vaak meer dan genoeg. De enige reden waarom ik een Thermoblock zou verkiezen boven een single boiler, is de korte opwarmtijd. Dus als je vooral ‘s ochtends snel een bakkie drinkt en niet te lang wilt wachten, zou ik voor een Thermoblock gaan. Heb je tijd genoeg? Dan zou ik altijd voor een boiler machine gaan.

Wat voor verwarmingselement? Boiler of Thermoblock?

Welke opwarmtijd past bij je?

Wil je graag een machine die na 5 minuten warm en te gebruiken is? Of maakt het niet uit dat het apparaat 20 minuten nodig heeft om echt op temperatuur te komen? Bij de duurdere en meer professionele espressomachines is een opwarmtijd van 30 a 40 minuten namelijk geen uitzondering. Hou er daarom rekening mee bij het kiezen van jouw machine, want als je normaal gesproken een Nespresso apparaat gebruikt kan dat even wennen zijn! De Delonghi bovenaan deze lijst heeft bijvoorbeeld een veel kortere opwarmtijd (enkele minuten). Ook hebben machines met een thermoblock minder tijd nodig om op te warmen.

Hoelang wil je wachten op je koffie?

Wat voor pomp? (vibratie of rotatiepomp)

De meeste espressomachines werken middels een vibratiepomp. Deze relatief kleine pomp werkt door middel van een trillende beweging. Hiermee perst hij het water door de machine, waarbij de hoogte van de druk wordt bepaald door de fijnheid van de maling. Een nadeel van een vibratiepomp is dat deze vrij veel geluid maakt en bij verkeerd gebruik een kortere levensduur heeft. Een rotatiepomp is een stuk groter, maar veel stiller in werking. Deze pomp gaat vaak langer mee en kan worden gezien als van hoogwaardiger kwaliteit. Een bijkomend voordeel is dat deze pomp aangesloten kan worden op een leiding, maar dit zal voor veel thuisbarista’s niet zo belangrijk zijn. De meer luxe machines hebben vaak een rotatiepomp.

Welke pomp kies je? (niet deze hoop ik)

Ingebouwde koffiemolen, of aparte koffiemolen?

Vind je de keuken al gauw te vol worden met een espressomachine en een koffiemolen? Dan kan het interessant zijn om een espressomachine met ingebouwde koffiemolen aan te schaffen. Je kunt hierbij denken aan de Solis Grind & Infuse Compact 1018.  Het nadeel hiervan is dat deze vaak minder opties bevatten qua maalgraad. Als je de ruimte hebt, zou ik daarom altijd gaan voor een aparte koffiemolen. Zo kun je namelijk meer uit je espresso halen.

Heb je ruimte voor zo'n mooie koffiemolen?

Is een duurdere machine altijd beter?

Nee, niet per se. Als je nog niet veel ervaring hebt met het zetten van espresso, en hoe een goede espresso hoort te smaken, dan is het niet nodig om voor de meest dure optie te gaan. Vaak zijn de duurdere machines meer geschikt voor mensen die de subtiele verschillen in smaak opmerken. De Bezzera BZ10 geeft bijvoorbeeld een wat meer heldere smaak aan de espresso, waar veel machines met een E61 zetgroep juist wat meer vollere espresso’s zetten. Dit verschil zal je in het begin echter niet zo snel proeven, dus dan is het prijsverschil misschien te groot voor jouw smaak. Wel geldt dat je er van uit kan gaan dat een dure machine meer potentie heeft: meer stabiele temperatuur, meer opties, meer nuances in de smaak, krachtiger stoomfunctie etc. Wanneer je tegelijkertijd espresso wilt zetten en melk opschuimen, kom je al gauw bij de wat duurdere machines.

Wat ook belangrijk is om hierin mee te nemen: de écht goedkope espressomachines maken vaak gebruik van plastic onderdelen om de kosten te drukken. Dit scheelt een hoop in aanschafprijs, maar vermindert de levensduur van je machine aanzienlijk. Een plastic klep of kap gaat helaas een stuk sneller kapot dan RVS of ander metaal.

Is het nodig om je hele spaarpot te legen voor een machine?

Is de machine onderhoudsvriendelijk?

Elke machine heeft onderhoud nodig, en zal op den duur kuren gaan vertonen. Het kan dan helpend zijn dat je machine gemakkelijk uit elkaar te halen is, zodat je zelf gemakkelijk onderdelen kunt vervangen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mijn Bezzera BZ10, de douchekop is gemakkelijk los te halen, waardoor de douchezeef en rubberen ring toegankelijk zijn en makkelijk te vervangen. Een tip: mocht er iets mis zijn met je machine, kijk dan eerst even op internet naar een oplossing. Vaak is het heel gemakkelijk zelf op te lossen. Bijvoorbeeld een druppelende zetgroep (dit ligt vaak aan de rubberen ring in de zetgroep). Wanneer er iets met de elektra aan de hand is, waag ik mij daar als leek niet aan 😉

Vind je uitstraling belangrijk?

Er zijn tegenwoordig zoveel modellen, de een heeft een modern uiterlijk met LCD touch-scherm, de ander een klassieke look met hevelwerking. Je kan ook met het uiterlijk van de machine alle kanten op. Wat je ook mooi vindt, ik zou altijd goed kijken of de kwaliteit van de espresso en de stoompijp goed genoeg zijn. Anders zit je straks met een mooi apparaat, en slecht smakende koffie.. 

Veelgestelde Vragen

Wat is een pistonmachine?

Een pistonmachine verwijst naar het systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een handel en een zuiger (piston). Het is een semi-automatische espressomachine waarbij je het merendeel van de bereiding zelf doet, en dus zelf in de hand hebt. In de volksmond wordt het filterdrager ook wel piston genoemd, waardoor men over het algemeen verwijst naar machines met filterdrager. Een super deluxe volautomatische machine kan dus nooit een pistonmachine zijn. Deze volautomatische machines doen alles; dosis bepalen, bonen malen, koffie aanstampen en vaak ook melk opschuimen. Het gebruik van een pistonmachine is iets meer werk, maar je creëert hiermee veel meer mogelijkheden om de koffie naar jouw smaak aan te passen.

Wat is een PID?

Tegenwoordig hebben vrij veel duurdere machines een PID (Proportional Integral Derivative). Ook kun je bij veel machines, zoals de Rancilio Silvia, de PID later nog toevoegen. De PID is een apparaatje dat helpt om de temperatuur van je boiler in te stellen. Ook bevatten veel PIDs een optie voor vaste doorlooptijd, met automatische afslag. Het is een relatief goedkope, technische optie om je espressomachine nog nauwkeuriger in te stellen. Voornamelijk de stabiliteit in watertemperatuur komt de espresso vaak ten goede. Is het een absolute must? Nee, dat niet.

Wat is een espresso?

Een espresso is een klein koffie “shotje” met een intens sterke koffiesmaak. Espresso is de naam van een zetmethode van koffie. Espresso is afgeleid van het Latijnse woord “uitpersen”. Bij filterkoffie (een andere zetmethode) wordt de koffie bijvoorbeeld bereid door het water over de gemalen koffie heen te gieten. De zwaartekracht doet dan zijn werk, waardoor je onder aan het filter water met koffiesmaak ziet druppelen, het magische goedje “Koffie”! Bij een Espresso, wordt het water onder erg hoge druk (rond 9 bar) door de gemalen koffie heen geperst. Dit geeft een heel andere smaakbeleving dan bij bijv. filterkoffie. Door die hoge druk ontstaat er bijvoorbeeld de kenmerkende cremalaag op een espresso. 

Hoe smaakt een goede espresso?

De smaak van een pure espresso is voor veel mensen die zwarte koffie gewend zijn te sterk. Dus als je begint met espresso proeven, dan kan het best lastig zijn om in te schatten wanneer deze goed is. We denken al gauw dat deze te sterk of te bitter is. Ik zal proberen uit te leggen hoe je een goede espresso herkent aan zijn smaak. Een aangename espresso is vaak vrij romig van textuur, en ietwat zoet qua smaak, met tonen van chocola, noten, fruit, gedroogd fruit etc. De specifieke smaak verschilt per soort boon, en per locatie. Ik haal bijvoorbeeld vaak koffiebonen uit Zuid-Amerika (specifiek Guatemala) omdat deze vaak chocolade tonen bevatten. Naast de zoete smaak van de espresso, proef je vaak een aangenaam zuurtje en een kleine bitter in de espresso. Is het “zuurtje” te overheersend? Dan is de espresso-extractie niet helemaal goed gegaan. Er is dan sprake van onder-extractie. Is de bittere smaak juist te overheersend? Dan is er sprake van over-extractie, of van verbrande koffie. Hoe je dit kunt aanpassen kun je hier lezen: Klik hier voor Barista Les 2: Perfecte Espresso bereiden

Wat is een cremafilter (ookwel drukfilter)?

Een crema- of drukfilter, is een filter dat in de filterdrager wordt verwerkt, waardoor je ook met gemalen koffie van de supermarkt een prima espresso kunt zetten. Het filter zorgt ervoor dat de koffie maar door 1 klein gaatje heen kan. Op deze manier creëer je kunstmatig meer waterdruk op de koffie, en dit is nodig om een espresso te kunnen zetten.

Is het moeilijk om met een semi-automatische espressomachine koffie te zetten?

In vergelijking met een volautomatische machine? Ja. Maar een druk op de knop is dan ook wel erg makkelijk haha. Naar mijn ervaring valt het best mee, met de juiste machine en basiskennis kun je al heel gauw een lekkere espresso zetten. Neem ook vooral een kijkje op mijn Barista Les pagina’s. Daarin leg ik je stap voor stap uit hoe je de beste espresso zet. Wat misschien nog belangrijker is: het is ontzettend leuk om te leren. Ik heb mezelf niet voor niets omgedoopt tot Hobby Barista: elke espresso die ik zet, zet ik met veel plezier! Door zelf espresso te leren zetten krijgt koffie drinken een hoop verdieping. Je weet dan hoeveel techniek er gemoeid gaat met een mooie café Latte met Latte Art. Wees wel gewaarschuwd; als je het écht in de vingers hebt zul je op weinig plekken zulke lekkere koffie drinken als thuis! Ook zul je je smaakpapillen goed verder ontwikkelen, tijdens het instellen van je espresso. De smaakbeleving van een espresso wordt daardoor zoveel rijker, heerlijk!

Is het niet érg duur om hobby Barista te zijn?

Het antwoord hierop is relatief. Voor sommige mensen is 100 euro een hoop geld, voor anderen is dat een schijntje. Laat ik het zo stellen: voor 180 euro kun jij alles in huis halen dat nodig is voor een perfecte espresso, cappuccino of Café Latte. Zo ben ik begonnen met de volgende “apparaten”:

Espressomachine: Delonghi EC157B met aangepaste stoompijp (ongeveer 110 euro)

Koffiemolen: Hario Skerton (40 euro)

Tamper: (30 euro)

Met deze apparaten heb ik heerlijke espresso’s gezet, en Latte Art geschonken. Je kan het uiteraard zo duur maken als je wilt, met machines van duizenden euro’s. Maar dit is zeker niet nodig, de juiste kennis en vaardigheden zijn in mijn ogen belangrijker!

Hoeveel kost een espressomachine?

De prijs van een espressomachine voor thuis gaat van 60 euro tot wel 5000 euro. Je kunt hierbij denken aan machines als die van La Marzocco, prachtig en ze werken perfect. Maar je betaalt er de hoofdprijs voor, en het is nog de vraag of het verschil in prijs ook in verhouding staat tot het eventuele verschil in smaak/gebruiksgemak. Professionele espressomachines die voor de horeca bedoeld zijn, kunnen nog veel duurder worden. Met een machine van 60 euro kun je vaak niet erg lekkere koffie zetten of goed melk opschuimen. Met een espressomachine tussen de 100-300 euro kun je vaak prima espresso zetten, maar is de bouwkwaliteit niet zo hoog en daardoor minder duurzaam. Vanaf de 300 euro gaan de kwaliteit en verschillende mogelijkheden rap omhoog. Je kunt hierbij denken aan een meer stabiele temperatuur, krachtiger stoomfunctie en een meer helder smaakprofiel. 

Waar komt espresso oorspronkelijk vandaan?

Pas op: hier volgt een lang verhaal..

Het is 1848, koffie heeft al een tijdlang zijn intrede gedaan in Europa (ca. 1600). In die tijd duurde het zetten van een kopje koffie echter nog erg lang. En de Italiaan Angelo Mariando dacht: dat moet sneller kunnen. Hij bedacht daarvoor de volgende oplossing: het gebruik van stoomkracht! Het idee was geopperd, en zo rond 1903 is dit verder uitgewerkt door dhr. Luigi Bezzera (Yes, de meneer van mijn geliefde Bezzera BZ10) en door dhr. Pavoni (van die prachtige gouden espressomachine). Bezzera kwam met de ingenieuze ideeën en uitvindingen voor de koffie op stoomkracht. Maar bleek niet het geld te hebben om dit op de mart te brengen. Dhr. Pavoni had dit wel, en zij besloten samen te werken. In 1906 brachten zij samen in Milaan, de Café Espresso de wereld in: Koffie “uitgeperst” en “op hoog tempo”.  Destijds was het nog zwarte filterkoffie, weliswaar sneller, maar nog niet de espresso zoals wij m nu kennen. Een aantal jaar ging voorbij, tot dhr. Aquile Gaggia (yes, van de Gaggia Classic) in 1938 een espressomachine uitvond die werkte zonder stoom. Maar wel met zeer hoge druk. Daarbij kwamen onder andere essentiële oliën vrij, en het resultaat was een prachtige zwarte koffie met een mooie laag goudbruin crema. Hij besluit het Crema Caffe Naturale te noemen. En daar ontstond de espresso zoals wij deze nu het liefst drinken. Ook begon daar de uitdaging voor veel thuisbarista’s van tegenwoordig: hoe krijg ik toch zo’n mooie laag crema!

Wat is dat laagje crema bovenop een espresso?

Tijdens het brandproces ontstaat er CO2 dat wordt opgeslagen in de koffieboon. Wanneer het water onder hoge druk door de koffie heen wordt geperst, lost de CO2 uit de koffie op in het water. Dit blijft in het water zolang het onder hoge druk staat. Zodra de koffie (het water) het filterbakje verlaat, kan het water de CO2 niet meer vasthouden en ontstaat er een schuimlaag bovenop (de CO2 trekt naar boven en raakt daarmee “los” van het water). Des te donkerder koffieboon is gebrand, des te meer CO2 er is opgeslagen in de koffieboon. Dus na het zetten van de espresso zal er in een donker-gebrande koffieboon meer crema ontstaan dan in een licht gebrande koffieboon.

De beste Koffiemolens voor thuis
Melkkan Latte Art
Top 5 Melkkannen voor Latte Art
Beste Tampers & Koffieverdelers
De Beste Tampers & Koffieverdelers
Espresso Bereiden
Barista Les 2: Perfecte Espresso Bereiden
Melk Opschuimen
Barista Les 1: Melk Opschuimen voor latte Art
Barista Les 3: Latte Art Schenken
Logo de Hobby Barista
Translate Here»
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
YouTube
Instagram