Author picture

Geschreven door: de Hobby Barista
- Laatste update: 3 dec. 2022

Het zetten van een goede espresso en maken van Latte Art komt met ervaring.  Het blijft natuurlijk een ambacht, maar.. de juiste Barista Tools kunnen het een stuk gemakkelijker en plezieriger voor je maken. Daarom vind je op deze pagina mijn top 10 Barista Tools voor de hobby Barista. De ene is in mijn ogen onmisbaar, de ander juist weer een hebbedingetje. Neem vooral een kijkje hieronder, en wellicht kom je iets tegen wat je zal helpen je koffie nét naar een hoger niveau te tillen. 

Bonustool: Tightvac
Tightvac
Tightvac: luchtdichte container voor je koffiebonen

We beginnen deze lijst, onconventioneel, met een bonustool/tip: de Tightvac. De Tightvac is een luchtdichte container waarin je je koffiebonen kunt bewaren. Deze werkt middels een drukknop die je gebruikt tijdens het openen en dichtdoen van de container. Zo wordt de container vacuüm gezogen, en is er minder zuurstof om de koffiebonen te verouderen. Wanneer koffiebonen in aanraking komen met zuurstof gaan ze namelijk reageren, waardoor deze sneller verouderen. De Tightvac is hier een erg goede oplossing voor. Ik gebruik ‘m zelf ook al jaren met veel plezier. 

We beginnen de officiële lijst met de Barista doekjes. Het is zeker geen onmisbare tool, maar schoon werken is als (thuis) Barista niet onbelangrijk. Een apart doekje voor de filterdragers, eentje voor de stoompijp en een om de espressomachine mee schoon te maken is dan niet verkeerd. Vooral het witte doekje voor de stoompijp wordt vaak gewaardeerd. Verschoon je doekjes regelmatig, om nare smaakjes en geuren te voorkomen. Ook is dit goed voor de levensduur van je machine en stoompijp. Kun je ook gewoon een vaatdoek gebruiken? Jazeker, zoals je misschien in 1 van mijn Youtube video’s hebt gezien 😉

Beste Barista Tool nr. 9: Tampermat

De tampermat maakt het aanstampen van de koffie nog net even wat fijner. Het is een siliconen of rubberen mat, die de druk van het filterdrager opvangt. Onmisbaar? Zeker niet, maar wel handig om schade aan je tafel of aanrecht te voorkomen (zeker wanneer deze van zacht hout is, zoals de mijne!) Plus het ziet er mooi strak uit.

Beste Barista Tool nr. 8: Uitklopbak/Uitkloplade

Als je net espresso hebt gezet zit je filterbakje vol met nat koffiedik. Dit kun je prima in je prullenbak leegtikken, maar handiger is het om het in een uitklopbak/lade eruit te tikken. Deze zet je het liefst naast je espressomachine, scheelt werkt, en het werkt een stuk schoner. Met een uitklopbak is 1 keer stevig tikken met je filterdrager genoeg om je koffiedik uit je filterdrager te kloppen. De uitklopbak of lade is in mijn ogen niet onmisbaar, maar wel erg handig. Sla het koffiedik netjes op, terwijl het droogt. Daarna is het rijp voor de composthoop, of je planten. Weg met de natte damp in je vuilnisbak.. 

Op mijn YouTube kanaal heb ik een review over deze uitkloplade van Barista Essentials gemaakt, die kun je hier kijken.

Deze doseerring plaats je gemakkelijk op je filterdrager terwijl je de gemalen koffie in je filterdrager stopt. Hierdoor verhoog je de wand van de filterdrager, waardoor je niet meer zult knoeien.  Deze werkt gemakkelijk met behulp van kleine magneetjes, zodat de doseerring netjes op de filterdrager wordt bevestigd. Weg met de koffieresten in je keuken, en nooit meer priegelen om de koffie in je filterdrager te krijgen. Gemakkelijk te onderschatten, maar draagt erg bij aan de koffie-ervaring.

Beste Barista Tool nr. 6: Blindfilter

Het blindfilter is essentieel voor het schoonmaken en onderhouden van je machine. Je hebt een metalen versie die je gemakkelijk in je filterdrager klikt. De goedkopere variant is een rubberen schijf die je in je filterbakje plaatst. Een blindfilter stopt de doorgang van water door je filterbakje/filterdrager. Het water ketst daardoor via het blindfilter terug de machine in. Zo verwijder je koffieresten uit je machine. Dit wordt ook wel “backflush” genoemd. Misschien niet de meest stoere of sexy tool, maar wel degelijk onmisbaar in het onderhoud van je espressomachine. Mijn voorkeur gaat zeker uit naar de metalen versie, omdat deze beter afsluit, en daardoor efficiënter werkt.

Aah de klassieke tamper, vanwege de koffieverdeler in mijn ogen niet meer onmisbaar. Maar wat blijft het fijn om de koffie aan te stampen, en wat ziet de tamper er toch prachtig uit. Met een tamper kun je laten zien of je espresso bereiding echt in de vingers hebt, pure ambacht. Zorg er bij het gebruik van een tamper altijd voor dat je recht aanstampt, en met een constante druk. Dit leidt tot de beste resultaten!

Klik hier voor mijn lijst met top Tampers

Beste Barista Tool nr. 4: Weegschaal met timer

De Weegschaal met timer is een onmisbare tool voor diegenen die zo nauwkeurig mogelijk willen werken. Om zo de smaak van de espresso te kunnen perfectioneren. Je doet dit door de dosis gemalen koffie te wegen voor je deze in je filterdrager stopt. Ook kun je met deze weegschaal gemakkelijk wegen hoeveel gram vloeibare espresso er in je kopje komt. Een heel fijne manier om je verhouding koffie/water in de gaten te houden. Met behulp van de timer heb je direct zicht op de doorlooptijd van je espresso.. Deze tool is misschien wel de makkelijkste manier om meer consistente resultaten te behalen, alsin; elke keer heerlijke espresso. Wie wil dat nou niet? 😉

Beste Barista Tool nr. 3: Naaktfilter (bodemloze filterdrager)

Fouten in je bereiding opsporen, en tegelijk de pracht van een volle stroom espresso bekijken? Met een naaktfilter krijg je het allebei voor elkaar. Erg handig om te zoeken naar eventuele verbeteringen in je bereiding, en elke espresso wordt een genot om naar te kijken! Onmisbaar voor het zetten van een goede espresso is het niet, maar iedere stap van de bereiding wordt meer inzichtelijk waardoor je het leerproces kunt versnellen. Dit is voor mij, naast de melkkan en tamper de eerste Barista Tool die ik ooit kocht, en ik gebruik m nog steeds! Let er wel op dat je een naaktfilter besteld die past bij jou espressomachine.

Beste Barista Tool nr. 2: Koffieverdeler

De Koffieverdeler is mijn favoriete Barista Tool, omdat deze mijn espresso direct naar een hoger niveau heeft getild. Hoe? Door de koffieverdeler op je, met koffie gevulde, filterdrager te zetten en aan te draaien. Op deze manier wordt de koffie aan het oppervlak gelijkwaardig verdeeld, waardoor je een perfect, egaal bedje van koffie creëert. Ik gebruik deze ook om de koffie “aan te stampen”, waardoor ik mijn tamper amper gebruik. In mijn ogen hét hulpmiddel voor meer consistente resultaten in je espresso.

Beste Barista Tool nr. 1: Melkkan

Een Barista zonder melkkan is als een schilder zonder penseel. Letterlijk, want hoe kunnen wij anders Latte Art creëren? Deze tool behoort zeker op nr. 1; essentieel voor heerlijk romig Microfoam en Latte Art. Plus; Melk opschuimen is voor mij zo’n beetje de helft van het plezier van thuisbarista zijn 😉

Op deze site heb ik een top 5 melkkannen voor Latte Art gemaakt, zie hieronder de link naar die pagina.

Dit zijn mijn favoriete Barista Tools. Uiteindelijk zijn het vooral de kennis en vaardigheden die het wel of niet juist bereiden bepalen. Het hebben van de juiste tools kan je echter wel een flink eind op weg helpen. Mocht je met al je tools nog steeds tegen moeilijkheden aanlopen, kijk dan vooral even op mijn Barista les pagina’s. Hopelijk helpen die je naar een volgende stap! 

Melkkan Latte Art
Top 5 Melkkannen voor Latte Art
De beste Koffiemolens voor thuis
Espresso Bereiden
De Beste Espressomachines voor thuis
Beste Tampers & Koffieverdelers
De Beste Tampers & Koffieverdelers
Translate Here»
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
YouTube
Instagram